Producție mare de electricitate. Energia eoliană ieftină pleacă în cantități record la export către Ungaria și Bulgaria

parc eolian_n Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Producția de electricitate a României este astăzi, 11 aprilie, de peste 9.200 de MW, o cantitate mare, mai ales în condițiile unui consum casnic și, mai ales industrial, scăzute, datorită situației dificile în care se găsesc marile fabrici energointensive. Este suficient de spus că Alro Slatina și Liberty Galați (fostul Sidex), adică cei mai mari consumatori industriali din țară, nu funcționează la nici măcar jumătate din capacitate.

Astfel, la ora 10.50, potrivit datelor interactive Transelectrica, se produceau 9.285 MW, din care 2.113 MW plecau la export, adică 20% din toată producția. Doar 7.000 de MW sunt pentru consumul intern. Pe primul loc în sursele de producție este energia hidro, cu 3.041 MW, urmată de energia eoliană, cu 2.646 MW. Este multă apă de uzinat la Hidroelectrica, datorită precipitațiilor abundente, și bate și vântul, în așa fel încât aproape toate morile de vânt produc energie (circa 3.100 MW capacitate instalată în eolian). Practic, cele două surse „verzi” acontează aproape două treimi din toată producția de energie a României. Abia pe locul trei la producție găsim energia nucleară, care merge în bandă, la circa 1.400 MW, apoi cărbunele, hidrocarburile și fotovoltaicul.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Proporția exportului în total producție era mult mai mare azi, de dimineață, la 04.00, când 2.504 MW se exportau, la o producție totală de 7.771 MW, adică 30% din toată energia făcută în România mergea la export. Vedem, în fapt, cum sinusoida exportului de energie o urmează îndeaproape pe cea a producției de energie eoliană, adică tocmai această energie se exportă, în mare parte. Nu ar trebui să fie o surpriză, pentru că această energie (laolaltă cu cea fotovoltaică) este cea mai ieftină din piață. Este ieftină pentru că este subvenționată de toți consumatorii de curent din România, prin sistemul certificatelor „verzi”.

Unde se duce această energie ieftină? Răspunsul îl găsim pe bursa de energie OPCOM, la statisticile privind piața. Observăm aici că România, practic pe toate intervalele orare ale zilei, este net exportator de energie, iar exporturile se împart între Ungaria și Bulgaria. În fiecare oră pleacă la vecini cel puțin 1.500 MW, cu vârfuri și de 2.300 de MW, pentru că piața românească este conectată cu cea a vecinilor, iar energia ieftină migrează către piața mai scumpă, pe principiul vaselor comunicante.

Per total, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica, cu circa 6.500 MW putere instalată. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ani de zile am platit taxa verde au facut eoliene si cu banii nostrii iar acum exporta si noi platim dublu energie. Asta e cand statul e corupt si nu lucreaza in interesul populatiei

  2. Ce ar fi de comentat ? Plătim prețuri mari la energie ca statul să aibă profit uriaș. Cu alte cuvinte strânge cureaua noastră, ca să-i fie lui bine și să aibă de unde plăti nesimțirea.. Și se face că ne plânge de milă.

  3. Pai cine a votat timp de 33 de ani alesii poporului ,romanii sau extraterestrii ?!.Prostia se plateste intotdeauna.

  4. Este scumpa energia termică asta o simte toată lumea însă nu aș subvenționa energia verde este verde numai din punct de vedere a valorificării energiei nu și de a producția a panourilor și subansmblelor care vin în complectare . Iar dacă merge la export foarte bine însă în tot sistemul ar trebui să își aibă loc și energia hidroelectrica și cea termoelectrică și cea verde pentru că nici una nu poate susține de odată tot consumul într-o perioadă lungă de timp și se completează reciproc neputând exista una fără de cealaltă…

  5. Atunci cum se justifica preturile nesimtite la energie??? Daca producatorii si furnizorii fac profituri uriase??

  6. Daca va uitati pe o factura de la enel veti observa ca nu energia electrica e scumpa ci transportul ei.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.