Profesorii din toată țara se pregătesc de grevă generală: „Se accentuează deficitul de personal prin interdicția cumulului pensiei cu salariul”

profesori, scoala Sursă foto: Unsplash

Sindicatele din educaţie au demarat strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale, iar picătura care a umplut paharul este ordonanța care prevede plafonarea cheltuielilor de personal la nivelul anului 2022, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

Decizia de a declanșa greva vine după un val de proteste al angajaților din învățământ, care au cerut majorări salariale și un buget mai mare pentru educație.

Președintele Sindicatului „Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:

„Peste noapte, a apărut o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare, despre care noi am discutat că nu se vor aplica în acest an. Aceasta presupune că se plafonează tot ce înseamnă financiar, aici vorbesc nu numai de salarii, ci tot ce înseamnă școală, bază materială, bază financiară, se plafonează totul la 2022. Se accentuează deficitul de personal prin interdicția cumulului pensiei cu salariul și cu blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante și, de asemenea, se blochează activitățile de formare profesională, esențiale pentru sistemul de învățământ”, susține Maria Rezi.

Decizia profesorilor de a intra în grevă îi va afecta în primul rând pe elevi, mai ales pe cei din clasele terminale, pe care îi așteaptă evaluarea națională și bacalaureatul.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți Învățământ Preuniversitar, Iulian Cristache:

„Suntem 100% alături de sindicate, dacă vor încerca blocarea anului școlar la începutul anului, astfel încât, din perioada blocării anului școlar, materia să poată fi recuperată. Dacă vor bloca acum, nu fac altceva decât să nu ajute cu nimic copiii care vor avea examene naționale, vor fi scoși din ritm, și cei care vor plăti vor fi copiii noștri, la care putem să adăugăm și problemele elevilor care termină liceul și care au admitere la universitățile din străinătate. Dacă nu termină bacalaureatul, calendarul din străinătate nu poate fi decalat după calendarul nostru intern, în situația în care blocăm anul școlar. În rest, revendicările sunt absolut normale”, susține Iulian Cristache.

Participarea la grevă nu este obligatorie, a explicat Maria Rezi, dar cei care vor alege să se alăture protestului nu vor fi plătiți pe acea perioadă:

„N-avem voie să interzicem celor care vor să își ține orele, nici directorul nu mă poate opri să fac grevă, dar nici eu nu pot să îngrădesc dreptul directorului de a-și desfășura activitatea. Pe toată durata participării la grevă, contractul individual de muncă se suspendă de drept și se referă aici doar la drepturile salariale”, spune Maria Rezi.

Până la momentul declanşării grevei generale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) Alma Mater vor picheta sediul guvernului marți și miercuri (25 şi 26 aprilie).

În 10 mai va avea loc un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste 15.000 de membri de sindicat.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *