Profit net de 1,05 miliarde lei pentru Grupul Banca Transilvania în primul semestru al anului

Banca Transilvania Sursa foto: Facebook

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de aproximativ 1,05 miliarde lei în primul semestru al acestui an, în creştere uşoară faţă de 1,02 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, dintre care profitul băncii 907 milioane lei, de asemenea în urcare faţă de 901 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 139,5 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT.

Activele Grupului au crescut până la 140,1 miliarde lei (+5,76% faţă de 31 decembrie 2021), iar creditele s-au majorat la 64,9 miliarde lei (+15,58% faţă de 31 decembrie 2021). Primul semestru a adus, de asemenea, o creştere cu 1.600 de clienţi noi şi aproape 800 de credite, pe zi. BT a atras în prima jumătate a anului peste 285.000 de clienţi, ajungând la 3,75 de milioane.

Depozitele clienţilor au ajuns la 110,9 miliarde lei, din care 72,8 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice iar 38,1 miliarde lei ale persoanelor juridice. Veniturile operaţionale ale băncii au crescut cu 17,6%, până la 2,8 miliarde lei.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Costul aferent contribuţiei băncii la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 de milioane lei, impactând negativ rezultatul semestrului, se precizează în comunicat. În perioada ianuarie-iunie, Banca Transilvania a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,17 miliarde lei.

Potrivit comunicatului referitor la rezultatele financiare, în 2022, Banca Transilvania a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest şi AGRO IMM Invest, dar şi în alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate în 2022 (Rural Invest, IMM Prod, Garant Construct), cu o valoare totală finanţată de peste 2,8 miliarde lei.

“Am continuat în primul semestru finanţarea economiei şi a statului, în condiţiile în care oferim randamente bune pentru economiile păstrate la BT. Am ajuns la noi recorduri ale tranzacţiilor atât în ceea ce priveşte plăţile cu cardurile, cât şi operaţiunile companiilor, pe fondul creşterii activităţii băncii. Creştem pe toate segmentele de piaţă, în condiţii de profitabilitate şi oferim clienţilor dobânzi competitive, în timp ce avem cea mai bună dinamică în atragerea de noi clienţi. În ciuda condiţiilor provocatoare prin care trece economia, ne uităm cu încredere la perioada următoare. Avem apetit pentru finanţare şi creşterea activităţii BT”, a declarat Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 180%. În prima jumătate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% şi a ajuns la 3,88 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când a fost de 3,614 miliarde lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%. Eficienţa operaţională a băncii este de 51,9%. Solvabilitatea băncii este de 20,61% (fără profitul primelor şase luni din acest an), respectiv de 22,39% (cu profitul inclus). Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%, la 30 iunie 2022.

Prima parte a anului a însemnat, de asemenea, consolidarea Grupului BT. Banca Transilvania a început construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea::Bank, achiziţionată în acest an.

Referitor la BT Leasing, valoarea totală cumulată a contractelor noi a crescut cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut. Cifrele arată, de asemenea, creşterea preferinţei pentru autoturismele hibrid şi full electric, reprezentând 37% din totalul maşinilor finanţate în prima jumătate a anului de compania de leasing a Grupului BT.

La BT Mic, pentru peste 70% din finanţări, compania de microfinanţare este primul creditor, iar 17% din finanţări au mers către start-up-uri.

Recent, în iulie a.c., BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active nete de 4,5 miliarde lei administrate şi o cotă de piaţă de aproape 23%.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi din Europa de Sud-Est, precum şi principalul finanţator al economiei româneşti, acoperind toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Banca are o cotă de piaţă care depăşeşte 19%, 3,7 milioane de clienţi, peste 9.200 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: