Profit record pentru compania petrolieră britanică BP, aproape 28 de miliarde de dolari

British Petroleum BP Sursa foto: Dreamstime

Compania petrolieră britanică BP a raportat marți un profit record de aproape 28 de miliarde de dolari pentru anul 2022, stimulat de creșterea prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Anunțul BP privind un profit record urmează rapoartelor similare ale rivalilor Shell, Exxon Mobil și Chevron de săptămâna trecută. Rivalul britanic Shell a înregistrat joi cel mai mare profit anual din istorie, de aproape 40 de miliarde de dolari. Înainte de aceasta, gigantul petrolier american Exxon Mobil a raportat un profit de 56 de miliarde de dolari pentru anul 2022, marcând un maxim istoric pentru industria petrolieră occidentală. Profitul Chevron pentru 2022 a fost de 36,5 miliarde de dolari, un alt record.

Pentru întregul an, profitul de 27,6 miliarde de dolari al BP a depășit recordul anterior de 26 miliarde de dolari din 2008.

Rezultatele au fost afectate de o activitate mai slabă de tranzacționare a gazelor după un al treilea trimestru “excepțional”, de o mentenanță mai mare a rafinăriilor și de scăderea prețurilor la petrol și gaze.

Acțiunile BP au crescut cu 3,4% după deschiderea ședinței de tranzacționare de la Londra.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *