Profitul net al Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, s-a micșorat cu aproape 35% în primul semestru, la 843 milioane de lei

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a avut un profit net de 843,1 milioane lei în primul semestru al acestui an, cu 34,6% mai mic faţă de cel obţinut în perioada similară din 2023, conform unui raport transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti, scrie Agerpres.

Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut cu 27,8% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, la 1,175 miliarde lei, semnificativ influenţat de reducerea cu 43,2% a preţurilor energiei electrice vândute, pentru o cantitate similară de energie electrică vândută.

Veniturile din exploatare s-au diminuat cu 44%, la 2,116 miliarde lei, în principiu din cauza scăderii veniturilor din vânzarea energiei electrice cu 45,5%, determinată de reducerea cu acelaşi procent a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândute în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioada a anului 2023, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similară, se menţionează în raport.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cantitatea de energie electrică vândută de SNN în primele 6 luni din 2024 pe piaţa concurenţială a scăzut cu 31,7%, reprezentând 40,37 % din total cantitate vândută, iar preţul mediu de vânzare pe această piaţă a fost mai mic cu 62,2% .

Cheltuiala cu contribuţia la fondul de tranziţie energetică, pentru primele şase luni din 2024, s-a ridicat la 6,493 milioane lei (1 ianuarie – 30 iunie 2023: 1,461 miliarde lei lei), ca urmare a reducerii preţurilor de vânzare sub nivelul reglementat pentru care se calculează şi se datorează contribuţia.

Cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea şi amortizarea şi CFTE, au crescut cu 35,3%, totalizând 934,567 milioane lei, creştere determinată în principal de majorarea cheltuielilor cu dezechilibrele pozitive (excedent) la preţuri negative pe piaţă de echilibrare,.

Rezultatul financiar a influenţat pozitiv rezultatul net, însă în primul semestru din 2024 s-au înregistrat venituri financiare nete în scădere cu 23,3% faţă de perioada similară a
anului anterior, ca urmare a reducerii veniturilor din dobânzi obţinute cu 33%.

Cheltuiala netă cu impozitul pe profit a scăzut cu 29,5% că urmare a diminuării profitului impozabil calculat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 faţă de cel calculat pentru
perioada similară precedentă, influenţat şi de impactul cheltuielii şi venitului cu impozitul pe profit amânat recunoscut în perioada.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: