Profitul net al PetroChina, cel mai mare producător de petrol și gaze din Asia, a crescut cu 60 % în primele 9 luni din acest an și a ajuns la un nivel record de 16,7 miliarde de dolari

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Cel mai mare producător de petrol și gaze din Asia, PetroChina, a raportat o creștere de 60% în ritm anual a profitului net pe nouă luni, până la un nivel record, stimulat de prețurile mai mari ale energiei la nivel mondial, scrie Reuters.

Asta cu toate că veniturile au fost afectat de consumul intern mai slab de combustibil.

Profitul net pentru perioada ianuarie-septembrie a ajuns la 120,3 miliarde de yuani (16,66 miliarde de dolari), a precizat compania într-un comunicat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Producția internă de țiței a crescut cu 2,7% în primele nouă luni față de anul precedent, până la 577 milioane de barili, în timp ce producția de gaze a crescut cu 5,1%, până la 3.296 miliarde de metri cubi.

PetroChina, care este, de asemenea, al doilea mare rafinator de petrol din China, a procesat cu 1,8% mai puțin țiței decât în anul precedent, la 896 milioane de barili în primele nouă luni, sau 3,28 milioane de barili pe zi.

Consumul intern de combustibil a fost îngreunat de restricțiile COVID îndelungate ale Beijingului, care au limitat mobilitatea și activitățile economice, forțând rafinăriile să reducă operațiunile.

Subliniind slăbirea cererii interne de carburanți, producția de benzină a PetroChina a scăzut cu 12% pe an în această perioadă, iar cea de combustibil pentru aviație a scăzut cu 33%.

Cu toate acestea, activitatea de gaze a firmei a beneficiat de o creștere de 6,6% a vânzărilor interne de gaze naturale, la 147 miliarde de metri cubi, ceea ce a dus la o creștere de 30% a venitului operațional în segmentul de comercializare a gazelor.

“Ca urmare a reapariției COVID19 în unele zone, cererea de petrol rafinat pe piața internă a scăzut, în timp ce cererea de gaze naturale pe piața internă a crescut”, a declarat firma într-un document depus la Bursa de Valori din Hong Kong.

Acțiunile sale listate la Hong Kong au scăzut cu 4,9% de la începutul anului până în prezent, față de o scădere de 34% a indicelui Hang Seng.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: