Profitul Transelectrica a scăzut cu 73%, la 28 milioane lei, după ce costurile cu energia necesară pentru consumul propriu tehnologic s-au triplat

Redacția aug. 12, 2022 0 comentarii
transelectrica

Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica a raportat un profit net de numai 28 milioane lei în primul semestru, în scădere cu 73% față de profitul de peste 100 milioane lei înregistrat anul trecut în aceeași perioadă, după ce costul cu energia cumpărate de pe piața pentru ziua următoare s-a triplat.

Veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-iunie 2022 au înregistrat o creștere în procent de 83% comparativ cu aceeași perioada a anului anterior, la 2,6 miliarde lei în semestrul 1 2022, față de 1,422 miliarde lei în S1 2021. Creșterea a fost determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport, de creșterea veniturilor din interconexiune, precum și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare.

Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, la 2,568 miliarde lei în S1 2022, față de 1,298 miliarde lei în S1 2021, determinată exclusiv de creșterea prețului mediu al energiei electrice.

Situația actuală a prețurilor pe piața angro a energiei electrice este fundamental diferită față de situația din S1 2021, puternic influențată de creșterea prețurilor pe piața de energie electrică, afirmă compania. Piețele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat prețuri istorice nemaiîntâlnite, această situație fiind influențată de contextul internațional pe piața de energie, accentuat de conflictul din Ucraina.

Astfel, în S1 2022, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilității activității comparativ cu S1 2021, determinată exclusiv de creșterea prețului mediu al energiei achiziționate pe PZU care a fost de trei ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creșterea cheltuielilor nete cu consumul propriu tehnologic (CPT) cu 258 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+156%), depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

În S1 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în țoale cele șase luni calendaristice. Influență a avut pe de o parte creșterea prețurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în prețul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

Segmentul activităților cu profit permis: Pe zona principala a activităților de bază s-a înregistrat o creștere de 35% a veniturilor, determinată în principal de creșterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE și a veniturilor din interconexiune.

Segmentul activităților cu profit zero: Pe zona principală a activităților cu profit zero, s-a înregistrat o creștere în S1 2022 a veniturilor și a costurilor pe piața de echilibrare de peste două ori mai mare față de S1 2021. Potrivit reglementărilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfășurarea acestei activități vor fi compensate prin corecție tarifară ex-post (corecție negativă) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *