Profiturile Erste Group, compania mamă din spatele BCR, au crescut cu 9,4% față de jumătatea anului trecut, ajungând la 1,6 miliarde de euro, a anunțat grupul. Executivul este încrezător în perspectivele de viitor ale economiei românești: se estimează că PIB-ul României va crește cu 2.6% în 2024 și cu 3.4% în 2025, de trei ori peste rata medie din zona Euro.
Economedia a participat la conferința de presă a Group Erste, reprezentat de BCR în România, în cadrul căreia au fost anunțate rezultatele financiare ale companiei din prima jumătate a anului. Reprezentanții companiei au vorbit și despre macroeconomia regională și despre traiectoria companiei prezentă în 7 țări din centrul și estul Europei, anume Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia și România.
Executivul grupului este încrezător în perspectivele de viitor ale economiei românești: se estimează ca PIB-ul României să crească cu 2.6% în 2024 și cu 3.4% în 2025, de trei ori peste rata medie din zona Euro.
De asemenea, previziunile arată că rata anuală a inflației în România pentru anul 2024 va fi de 5.2%, urmând să scadă la 3.7% în anul următor. Totuși, ea rămâne peste rata inflației din zona euro.
Inflația estimată pentru 2025 în România este a doua cea mai mare dintre cele 7 țări, sub Ungaria, care se aproximează că se va situa la 4%.
Alte vești bune pentru gigantul bancar austriac sunt estimările ratelor de șomaj și ale dobânzilor de referință: ratele șomajului, indicator deosebit de important pentru domeniul bancar, au rămas puțin peste 5% în țările în care operează Erste, toate sub zona Euro, (mai puțin Serbia), și se estimează că vor scădea ușor în 2025.
Ratele de referință ale dobânzilor au rămas relativ constante anul acesta, fiind așteptată o ușoară scădere până la finalul anului. Cele 7 țări au scăzut considerabil mai rapid decat zona euro; dintre ele Ungaria a prezentat cea mai mare scădere, de la 13% în ianuarie 2023 la 7% în august 2024.
Profitul net al Erste Group în prima jumătate a anului a crescut cu 9.4% față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce profitul operațional a crescut cu 10,6% în același interval.
Provizioanele pentru riscuri asumate de compania austriacă sunt în cădere liberă din 2022, scăzând de la 928 de milioane de euro în 2022 la 670 de milioane de euro în prima jumătate a anului.
Raportul acoperirii creditelor neperformante (Non-Performing Loans Coverage) a scăzut, de asemenea, de la circa 85% la 80%. CFO-ul grupului, Stefan Dörfler, spune că dacă ar fi inclus în calcul și colateralul, raportul ar fi de peste 100%.
În ce privește structura creditelor oferite de Erste Group, zona de imobiliare comerciale s-a dezvoltat deosebit de bine, de la 3,7 miliarde de euro în prima jumătate a lui 2023 la 4,1 miliarde de euro la jumătatea lui 2024, adică o creștere de 10,8%.
“Erste a fost mereu banca oamenilor din clasa de mijloc”
Piața imobilelor rezidențiale se zbate în Austria, în special în Viena, dar nu reprezintă o problemă în centrul și estul Europei, întrucât creditele oferite pe acest segment încep să-și revină, deocamdată fiind puțin sub nivelul din iunie 2023, transmite compania. CEO-ul Peter Bosek promite că grupul va avea o poziție solidă în ce privește împrumuturile pentru case, menționând și motivul: “Pentru că Erste a fost mereu banca oamenilor din clasa de mijloc”.
Venitul operațional a crescut de anul trecut la nivelul întregului grup cu 7% și este în creștere continuă de 3 ani. Totodată, cheltuielile operaționale au crescut cu 3,1%, în special datorită creșterilor cu salariile personalului din departamentele IT, așa că raportul cheltuieli operaționale/venituri operaționale a scăzut de la 47,9% la 46,1%.
Au crescut atât valoarea totală a împrumuturilor (1,7%), cât și valoarea totală a depozitelor (3.2%) față de anul 2023. Astfel, raportul împrumuturi / depozite s-a modificat ușor, de la 89,3% în 2023 la 87,9% în 2024, lucru care sugerează că oamenii tind să economisească mai mult în această perioadă și sunt ceva mai reticenți în a lua credite.
Cu privire la strategia generală, Peter Bosek a declarat că nu va fi un disruptor, ci își va asuma rolul de protector al status-quo-ului axat pe creștere, întrucât Erste este o companie foarte puternică. E de părere că stabilitatea și siguranța definesc în momentul de față poziția grupului, accentuând faptul că se află într-o situație complet diferită față de economia globală. Planul său este ca Erste să fie văzut mai mult drept o instituție decât o bancă.