Prognoză Erste Group Bank: Economia României va creşte cu 4,2% în 2021 şi cu 4,5% în 2022

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Erste Group Bank estimează că România va consemna anul acesta o creştere economică de 4,2% şi de 4,5% în 2022, însă viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii în care operează grupul bancar, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Erste Group Bank, listat la bursă, grupul îşi menţine perspectivele pozitive pentru 2021 şi subliniază că redresarea economică din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), în care activează, depinde de o rată ridicată de vaccinare, un alt factor cheie pentru acest lucru fiind utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al Uniunii Europene, în condiţiile în care guvernele sunt încurajate să ţintească planuri ambiţioase şi de calitate.

În acest context, Erste estimează rate de creştere a PIB în ECE în 2021 cuprinse între aproximativ + 3% şi + 5%. De asemenea, în opinia analiştilor Erste, producţia industrială şi creşterea PIB ar urma să revină la normal în a doua jumătate a anului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Două injecţii vor stimula redresarea economiei. Una implică vaccinarea care imunizează oamenii, făcând astfel posibilă revenirea la normalitate. A doua constă în injecţii de capital din Fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această finanţare va cataliza un mare potenţial economic, în special în regiunea noastră. Toate ţările din regiunea noastră ar trebui să înregistreze o revenire economică în 2021, această creştere fiind vizibilă mai ales în a doua jumătate a anului. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere economică solidă şi în 2022 – 2023, în condiţiile în care utilizarea fondurilor UE oferă un impuls suplimentar”, a declarat Bernd Spalt, directorul general al Erste Group.

Viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii. Erste Group se aşteaptă ca majoritatea populaţiei eligibile pentru imunizare să poată fi vaccinată până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

„Bazându-se în mare parte pe procedurile comune de achiziţii ale UE, multe ţări din regiune au comandat suficiente doze de vaccin pentru a permite vaccinarea în proporţie de 70% şi atingerea aşa numitei imunităţi de turmă. Din cauza progresului uneori lent al procesului de vaccinare, pentru unele economii din regiune prognozele de creştere a PIB pentru 2021 au fost revizuite uşor în scădere. Cu toate acestea, scenariul de creştere pentru 2021 în majoritatea pieţelor Erste Group este, în general, peste media de + 4,0% estimată pentru zona euro în ansamblul ei. În 2021, creşterea economică este de aşteptat să fie mai pronunţată în Croaţia (+ 4,5%) şi Serbia (+ 5,0%). Şi economiile Ungariei, României şi Slovaciei ar urma să urce cu peste 4%, urmate de Republica Cehă şi Austria, cu o creştere estimată de 3,3% şi, respectiv, 2,8%. Creşterea solidă ar urma să continue în 2022 în toate ţările din regiune, cu avansuri anuale ale PIB între 4% şi 5% şi o accelerare mai pronunţată a creşterii în Austria, Slovacia şi Republica Cehă”, se menţionează în comunicat.

Un rol important în redresarea regiunii este atribuit de Bernd Spalt şi Fondului de redresare al UE. Termenul limită până la care statele membre pot trimite Comisiei Europene planurile de implementare este 30 aprilie.

„Sumele mari de bani pe care UE le pune la dispoziţie ar trebui să fie investite în proiecte ambiţioase, care urmăresc un obiectiv foarte clar”, notează Spalt.

El subliniază că unele dintre programele naţionale, în special în Europa de Est, ar putea fi şi mai ambiţioase în abordare.

„Pentru a avea o viziune clară cu privire la priorităţile investiţionale trebuie doar să acordăm atenţie generaţiilor următoare în societăţile noastre: sustenabilitate, digitalizare şi educaţie”, atrage atenţia directorul general al Erste Group.

Situaţia tinerilor din regiune sa înrăutăţit, în general, ca urmare a pandemiei, pieţele muncii din Ungaria, Republica Cehă şi Serbia, în special, înregistrând o creştere bruscă a numărului de tineri care nu au un loc de muncă şi nu beneficiază de educaţie sau instruire.

„Ca bancă, angajator şi cetăţean corporativ, Erste este foarte implicat în problemele legate de transformarea sustenabilă a economiei. Creşterea viitoare trebuie să se bazeze în primul rând pe sustenabilitate. Pentru aceasta, economiile noastre trebuie să îşi consolideze infrastructura digitală şi să se asigure că forţa de muncă beneficiază de cele mai bune oferte educaţionale posibile”, a subliniat Bernd Spalt.

Contextul economic pozitiv din regiune s-a reflectat şi în rezultatele Erste Group din primul trimestru. Costurile de risc s-au situat în primul trimestru la 36 milioane de euro, în scădere cu 42% faţă de anul precedent. Coroborat cu revenirea rezultatului net din tranzacţionare şi din evaluarea activelor la valoarea justă în raport cu aceeaşi perioadă din 2020, costurile de risc mai scăzute au dus la creşterea semnificativă a profitului net cu 50,9%, până la 355 milioane de euro. Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,6%, iar indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, final) a fost de 14% la finalul lunii martie a acestui an.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: