Programul FamilyStart: Creditul de până la 75.000 lei va putea fi folosit pentru nuntă, creșă, spitalizare în cazul nașterii, laptopuri, mașină, taxe de studii, chirie sau achiziție de locuință

familie Sursa foto: Pixabay

Familiile la început de drum pot solicita, prin programul Family Start, credite garantate de stat de până la 75.000 lei, pentru organizarea nunţii, a unui botez sau pentru achiziţia unei maşini de familie, dar și pentru spitalizare în cazul nașterii, plata creșei, a chiriei sau a avansului la locuință.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) condus de social-democrata Gabriela Firea a detaliat, într-un proiect de act normativ, cheltuielile eligibile și condițiile în care poate fi luat acest credit.

Programul guvernamental „FamilyStart” va putea fi accesat de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și care au venituri de până la maximum 7.500 de lei net per familie, luându-se în calcul veniturile ambilor soţi sau parteneri de viaţă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Statul va garanta un credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporţie de 80%, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, şi va suporta comisionul de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5,5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0,4% anual.

Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

Creditul poate fi acordat o singură dată. Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Beneficiarul stabileşte de comun acord cu finanţatorul o perioadă de graţie, nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind obținerea statutului de familie, habitatul, sănătatea, educaţia și cultura.

Se consideră cheltuieli eligibile ale beneficiarului următoarele:

a) costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de familie, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000; solicitarea decontării se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul;

b) decontarea cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;

c) plata, pentru tinerii părinți căsătoriți a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură;

d) achiziția de către tinerii căsătoriţi a echipamentelor necesare în procesul de tranziție digitală: laptopuri, calculatoare, tablete;

e) avansul pentru achiziția de către tinerii căsătoriţi a unor autoturisme familiale noi, numai pentru cele de 7 persoane/locuri;

f) plata pentru tinerii căsătoriţi a cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum şi a celor aferente cărţilor de specialitate şi rechizitelor;

g) plata pentru tinerii căsătoriţi a cheltuielilor aferente publicării cărţilor sau a studiilor de specialitate;

h) plata taxelor de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări;

i) achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;

j) plata chiriei maximum 300 euro/lună (la cursul BNR din ziua plății);

k) parte/avans din achiziţia unei locuinţe;

l) costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. As numi-o “Pomana Cuantica” . E atat de mare spectrul de frauda incat nici n-are sens sa incepi … Efectiv, bani aruncati la toaleta publica, rit vechi.

  2. Daca aveau creier, o faceau strict pt. lucrurile ESENTIALE : Plateai maternitatea & Co. Lumea se fereste sa nasca la Stat si la Privat se vehiculeaza 3000$ -nasterea, printre cunoscatori …

    Laptop-uri si tot bullshit-ul e cretinism total.

    Pt. asa pomeni e nevoie sa te aiba CIA-ul la “Follow” …

  3. O țară fără instituții funcționale, NU e o țară.

    Cazul Caracal, cazul Dănileț, Dragnea la putere, Iohannis la al doilea mandat, cazul Colectiv, OUG 13, Ro a sabotat Ukr (cazul Craiova), DNA nefuncțional, CCR politizat.

    Tot ce am scris mai sus reprezintă dovada concretă că trebuie să părăsești urgent Ro. La modul fugi acum, să îți scapi pielea, apoi cu timpul vinzi ce-ar mai fi rămas în urmă de valoare.
    Spune-ți unde greșesc?
    Imediat după cazul Caracal, am înțeles că eu și familia NU mai suntem în siguranță în Ro.
    Vă recomand să vă gândiți bine la următorii pași pe care îi faceți.

  4. In viata trebuie sa lupti pt. ce-i al tau si pt. ce crezi ca merita. Daca fugi, iti iei spitan in popo si automat il pierzi si nu-l meriti.

    Diaspora n-are voie sa se planga daca nu-si flutura sabiile macar.
    Din nou, tara lui Sf. Asteapta. Nu neg ce afirmi in prima faza, dar astea-s consecintele pasivitatii patogenice a acestui popor. “Frica-n oase”.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.