Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se lansează abia pe 17 iunie

rabla electrocasnice Sursă foto: Pixabay

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se lansează în data de 17 iunie, cu un buget majorat de 100 de milioane lei, față de 75 milioane lei anul trecut, a anunțat luni ministrul Mediului Barna Tanczos.

„Vor fi două sesiuni de depunere solicitări, care vor fi precedate de o săptămână de înscrieri pentru cetățenii care nu au participat anul trecut. Cei care s-au înscris anul trecut pot folosi aceleași conturi”, a spus ministrul.

Astfel, prima sesiune, va fi lansată pe 17 iunie și va avea un buget de 50 de milioane de lei.

În prima sesiune, etapele de finanțare vor avea loc astfel:

Prima etapă: din 24 iunie până pe 31.06 sau până la epuizare buget – buget: 25 milioane lei

A doua etapa: 1 iulie – 7 iulie – buget: 10 milioane lei

A treia etapa: 8 iulie – 14 iulie – buget: 15 milione lei.

În prima etapă se vor putea achiziționa mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere. În etapa a doua vor putea fi achiziționate laptop-uri și tablete, iar în etapa a treia vor fi finanțate aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare. Televizoarele nu mai pot fi finanțate prin programul Rabla pentru Electrocasnice.

Ministrul a explicat amânarea datei de lansare spunând că astfel va crea posibilitatea informării și documentării pentru beneficiari. „Anul trecut am constatat un trend ciudat, mulți s-au înscris în program și nu au valorificat voucherele”, a precizat el.

În ediția din acest an, beneficiarii vor putea valorifica voucherele în 7 zile, în comparație cu 15 cât era în ediția trecută. Dacă cineva a cerut vouchere în prima sesiune și nu au fost valorificate, în a 2-a sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice aceeași persoană nu va putea solicita pentru același tip de echipament de sprijin, a transmis Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Din cei 75 milioane lei alocați anul trecut, au fost consumați aproape 40 de milioane. Ministrul nu a anunțat data lansării celei de-a doua sesiuni de finanțare.

Acordare de bonusuri suplimentare celor care cumpără biciclete sau trotinete electrice, prin programul Rabla local 

În ceea ce privește un nou program „Rabla” local, destinat scoaterii din circulație a mașinilor mai vechi de 15 ani, fără ca proprietarii să fie obligaţi să-şi cumpere un autovehicul nou, se analizează varianta acordării unor bonusuri suplimentare celor care aleg să achiziţioneze biciclete sau trotinete electrice, scrie Agerpres.

„Nu am obţinut încă un botez pentru noul program „Rabla”. Putem să-l numim acum Rabla local, pentru că nu se poate desfăşura fără autorităţile locale şi este extrem de important ca fiecare comunitate, fiecare primărie să ofere această şansă cetăţenilor. Marile oraşe deja s-au înscris şi au lansat programe proprii chiar înainte ca ghidul pentru acest program să fie aprobat definitiv şi să-l lansăm la nivel naţional. Din câte îmi aduc aminte, Târgu Mureş a pus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal această problemă. Cu siguranţă, marile oraşe se vor înscrie fără excepţie. Întrebare este în ce măsură se vor înscrie autorităţile locale din mediul rural şi dacă există fonduri suficiente acolo pentru acest program. Analizăm inclusiv varianta unor bonusuri suplimentare în cazul în care beneficiarii trec la o mobilitate fără emisii de dioxid de carbon, dacă vor cumpăra biciclete electrice, trotinete electrice sau semi-electrice. Cred că un asemenea program, la nivel naţional, dincolo de scoaterea din circulaţie a maşinilor mai vechi de 15 ani, trebuie să vină şi cu această contribuţie de conştientizarea importanţei mobilităţii fără emisii de dioxid de carbon”, a afirmat ministrul.

Săptămâna trecută, acesta anunţa că un nou program „Rabla”, prin care cei care îşi casează maşinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de „cel puţin 3.000 de lei”, fără a fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, va debuta pe 1 iulie.

„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale. Un program „Rabla” local care va scoate sute de mii de maşini vechi din circulaţie. Vom asigura o primă de cel puţin 3.000 de lei pentru maşinile casate fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi. Azi dimineaţa am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, n.r.) despre reţeaua naţională de staţii de încărcare. Aici, veştile bune vin şi din partea Ministerului Dezvoltării, pentru că de acolo vor fi finanţate peste 15.000 de staţii de încărcare până în 2026, prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.). Noi am pus, astăzi, în consultare publică, Ghidul pentru următorul apel de proiecte din partea autorităţilor publice locale pentru staţiile de putere normală sau mică”, a menţionat Tanczos.

Oficialul a adăugat că, pe termen mediu şi lung, va fi nevoie de foarte multe staţii de încărcare pentru maşini electrice în zonele rezidenţiale, iar autorităţile au un plan bine stabilit în vederea dezvoltării acestei industrii.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii

  1. Asteptam Programul ‘Consiliul Concurentei’ in ‘Tara Lucrului Bine Facut’.

    Ar trebui sa fie ilegal sa vinzi ceva mai scump sub media geometrica a pietei.

  2. De ce nu s-au inclus in programul de anul asta și cuptoarele electrice? Acestea sunt printre cele mai folosite electrocasnice și ar fi foarte util să fie introduse.Eu de exemplu am un cuptor pe gaz care nu mai funcționează normal și mă gândesc să cumpăr unul electric și m ar fi ajutat un voucher

    • Probabil că domnul ministru Bârnă este foarte ocupat cu meciurile de hochei și cu ce steag sa se afișeze la poze.Imi pare rău că spun,dar aceasta persoana nu are ce căuta la Mediu! Îl ține în funcție PSD și PNL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *