Programul Rabla pentru tractoare va fi operaţional până la 31 martie, anunţă Ministerul Mediului. Sunt două categorii de vouchere: unele de 35.750 euro şi altele de 44.000 euro, pentru tinerii fermieri. Sprijinul financiar este de 65%, respectiv 80% din valoarea de achiziţie a tractorului cumpărat, al cărui cost nu trebuie să depăşească 55.000 euro, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Rabla pentru tractoare va fi operaţional până pe 31 martie 2025. Am decis ca în Programul rabla pentru tractoare, fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui şansă: sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanţare”, a anunţat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia semnării ordinului pentru programul „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine fermierii să îşi modernizeze echipamentele agricole.

Potrivit acestuia, fiecare fermier îşi joacă singur şansa în Programul “Rabla Tractoare”, iar noile investiţii vor fi monitorizate timp de cinci ani.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Cei care doresc să îşi înlocuiască utilajele agricole uzate cu unele moderne şi performante se vor putea înscrie singuri direct în aplicaţia de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), şi nu la dealerii de tractoare.

De asemenea, AFM va supraveghea, pe o perioadă de cinci ani, modul în care sunt respectate prevederile schemei de finanţare, în aşa fel încât să ne asigurăm că activităţile se derulează conform regulilor asumate prin contract.

„E acel program prin care încurajăm fermierii şi tinerii fermieri să devină mai prietenoşi cu mediul, însă în acelaşi timp să producă mai mult, mai ieftin şi mai ecologic”, a mai subliniat demnitarul.

Ghidul de finanţare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.

„Am primit multe mesaje de la cetăţeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanţarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer şi nu de către ei înşişi. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui şansă de a prinde această finanţare,” a explicat ministrul.

O altă modificare semnificativă vizează creşterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv şi se oblige să-l folosească aşa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanţăm adevăraţii fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcţie de procentul de finanţare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani şi 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanţat este de 55.000 de euro.

Solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism şi nu se ţine cont de vechimea colaborării cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Nu avem astfel de condiţii în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulţi fermieri, nu de mai puţini”, a declarat Mircea Fechet.