Proiect de lege: Pentru sumele datorate contribuabililor, Fiscul va plăti și penalități de întârziere, nu doar dobânzi / În plus, popririle bancare urmează să fie ridicate mult mai repede decât în prezent / Inițiatorii vor ca Fiscul să nu mai blocheze toate conturile unui contribuabil pentru datorii mici

anaf, fisc, sediu anaf, sigla anaf Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Un proiect de lege depus ieri la Senat vrea să insituie un “tratament de egalitate în relaţia stat-cetăţean, respectiv organ fiscal – contribuabil/plătitor, statul, în raport cu cetăţenii săi, neputând abuza de poziţia sa dominantă, în speţă, organul fiscal în raport cu contribualilul/plătitorul”, după cum spun inițiatorii în expunerea de motive.

Iar acest lucru se va face prin ajustarea regulilor din Codul de procedură fiscală, scrie avocatnet.ro.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci când Fiscul are sume de restituit sau de rambursat către contribuabili, va datora, în plus față de dobânzi, penalități de întârziere. În același timp, autoritățile locale vor trebui să achite majorări de întârziere pentru sumele de restituit sau de rambursat contribuabililor.

Astfel, „Penalităţile de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă, şi până la data stingerii obligaţiei, inclusiv. Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și se suportă din acelaşi buget din care se restituie ori se rambursează, după caz, sumele solicitate de contribuabil/plătitor”, scrie în proiect.

Penalitățile de întârziere se vor aplica în plus față de obligația Fiscului de a plăti dobânzi pentru sumele de restituit sau de rambursat (0,02% pentru fiecare zi de întârziere). Un alt proiect ajuns recent la Senat prevede ca acestea să fie acordate automat, nu la cererea contribuabilului îndreptățit, notează publicația citată..

Sunt vizate și autoritățile locale de proiectul de lege, care spune că nu doar contribuabilii trebuie să datoreze majorări de întârziere atunci când au datorii la autoritățile locale, ci și acestea să plătească. „Nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul sumelor nerestituite sau nerambursate”, scrie în proiect.

Documentul mai conține și alte modificări de lege, cum ar fi:

  • cererile depuse de către contribuabil la Fisc se vor soluționa în termen de cinci zile lucrătoare de la înregistrare, nu în 45 de zile, ca acum;
  • de principiu, tot în cinci zile lucrătoare urmează să se facă și restituirea, la cererea contribuabilului, pentru sumele plătite sau încasate fără a fi datorate;
  • popririle bancare urmează să fie ridicate mult mai repede decât în prezent.

“Au existat mai multe situaţii în care contribuabililor – persoane fizice- le-au fost blocate toate conturile bancare şi indisponibilizate toate sumele, din aceste conturi, pentru obligaţii fiscale cu o valoare derizorie (cu titlu exemplificativ, pentru 100 lei, au fost indisponibilizate sume băneşti de zeci sau sute de mii lei, iar contribuabilii au fost puşi în situaţia de a nu a avea posibilitatea să-şi utilizeze cardurile bancare pentru diverse plăţi curente, inclusiv atunci când erau plecaţi din ţară.

Faţă de aceste aspecte, urmărim scurtarea duratei dintre data virării, de către instituţiile bancare, a sumelor din documentele de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, şi ridicarea popririi asupra sumelor indisponibilizate, precum şi evitarea blocării concomitente a mai multor conturi ale contribuabilului, chiar dacă disponibilul dintr-un singur cont bancar ar fi suficient pentru acoperirea sumei din documentul de înfiinţare a popririi.”, se arată în expunerea de motive.

 

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *