Proiect-model de parc industrial “verde”, propus într-o localitate din județul Cluj

Redacția nov. 17, 2021 0 comentarii
proiect Bontida

 

Proiectanții de la biroul de arhitectură Raum din Cluj au propus un proiect inedit care să ajute comunitatea locală din comuna Bonțida, dar și să stimuleze investițiile „verzi”: o zonă industrială de 78 de hectare reglementată cu indici urbanistici stimulativi, care pornesc de la o valoare minimă, care poate  crește dacă cei care vin aici investesc în tehnologii nepoluante sau își înregistrează sediul social în localitate, scrie Actual de Cluj.

Beneficiar al proiectului este administrația locală a comunei Bonțida, situată la 35 de kilometri de Cluj-Napoca, cu o populație în jur de 5000 de locuitori.

Zona industrială ar urma să se realizeze în continuarea parcului industrial Tetarom 3 din comuna Jucu.

Proiectul (aflat în faza de Plan Urbanistic Zonal) a fost discutat la ședința comisiei de urbanism din 11 noiembrie unde s-a insistat foarte mult pe aplicabilitatea sa practică, în așa fel încât ceea se reglementează să se regăsescă și în teren iar autoritățile să aibă pârghii legale pentru a se asigura de acest lucru. Chiar președitele Consiliului Județean, Alin Tișe a apreciat că, deși e primul proiect de acest fel din județ, poate fi un început ca abordarea să fie replicată și în alte localități din Cluj.

Citește mai multe AICI

“Atât mediul înconjurător are de câștigat prin utilizarea acestor indici dinamici, cât și comunitatea prin sporirea veniturilor administrației. Stabilirea sediului social în comuna aduce după sine venituri mai mari în bugetul comunei prin cotele defalcate repartizate de la bugetul de stat”, a menționat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.

 

Foto: proiect Raum, Facebook Claudiu Salanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *