Proiect-test: S-a lansat o aplicație care ar urma să asigure identitate digitală pentru cetățeni, pentru acces la servicii publice

Redacția mai 25, 2023 5 comentarii
anaf, calculator anaf, spv

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat versiunea beta (de testare) a unei aplicații care oferă o modalitate nouă de gestionare a conturilor pentru serviciile publice, serviciile digitale fiind accesibile printr-un singur login.

“ROeID asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană”, transmite Ministerul Cercetării și Digitalizării. Pașii necesari pentru crearea contului ROeID includ o imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt.

“Până acum, fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele validând astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale. Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice”, spun dezvoltatorii aplicației.

„Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea țării. Un lucru important de specificat este că aplicația reprezintă un beneficiu și pentru românii din Diaspora. Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Astfel, cetățenii vor putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosesc acum contul Facebook sau Google pentru a se autentifica în alte platforme private. Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României vine cu o a doua aplicație anul acesta, în sprijinul cetățenilor. Încercăm să menținem această tendință, pentru a simplifica cât mai multe proceduri. Vrem să creăm un ecosistem centralizat, o bază aferentă serviciilor publice. Avem strategia și legislația stabilite, rămâne doar să implementăm proiecte importante care să sprijine oamenii în interacțiunea lor digitală cu administrația”, a adăugat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Noua aplicație mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store și Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă de astăzi doar pentru sistemele Android.

În contextul adăugării în platforma Ghișeul.ro a posibilității plății polițelor obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale, prezentă la conferința de lansare a ROeID, Nicoleta Radu director general al PAID România, a adăugat că “accesibilizarea serviciilor publice este din ce în ce mai ușoară. Proiectele recente de digitalizare arată că parteneriatele public-privat pot exista și în România și sunt de succes”.

Sursa foto: ANAF/Facebook

Comentarii

  1. Incepe proiectul care va stii despre tine orice. Si care la un moment dat, decis de “ei” te va controla de la distanta. Si te va fura. La propriu si la figurat.
    Am refuzat legile lui Dumnezeu si vom da peste legile pamantesti. Halal popoare…

    • Esti pe langa subiect.
      Stai la ghiseu daca nu vrei cont, nu te obliga nimeni sa-ti faci. Tarile civilizare folosesc un astfel de proiect de ani buni si functioneaza grozav. Imagineaza-ti cum ar fi sa-ti poti plati parcarea, taxele, sa-ti vezi istoricul medical, istoricul muncii, cumulul pensiei toate cu un cont.

  2. Nu recunoaște carțile provizorii de identitate. Și aici, aceia care dețin astfel de act de identitate sunt considerați cetățeni de mâna a doua a acestei țări.

  3. Acest ROID este definitia sofismului (Raționament fals din punctul de vedere al conținutului, dar aparent corect din punct de vedere formal, folosit în scopul de a induce în eroare.) . Totul este prezentat drept smart , faciliteaza orice . Este posibil ca multor pitiponci care detin cateva device-uri “smart” de numarat pasii sa li se para ceva nemaivazut , dar doar daca ne uitam la ce se intampla in China unde nu poti circula liber fara codul QR si aplicatia folosita de ei – asta ne arata dimensiunea reala a porcariei care ni se prezinta prin acest ROID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *