Patronatul Proiectanților în Construcții din România, organizație ce reprezintă interesul a 129 de companii din domeniul proiectării în construcții, anunță că se alătură demersului inițiat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții și CAIR prin scrisoarea deschisă trimisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și solicită Guvernului României măsuri concrete care să stimuleze o creștere economică reală, în contextul noilor ordonanțe ce au scop corectarea deficitului bugetar excesiv.
PPC consideră că recentele măsuri dispuse de Guvernul României prin „Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene” nu vor aduce rezultatele așteptate dacă nu se vor avea în vedere măsuri de stimulare a sectorului construcțiilor și a economiei, în general.
Conform Patronatului, nevoia Guvernului de a lua unele măsuri pentru „corectarea deficitului bugetar excesiv” este justificată în contextul angajamentelor macro-economice ale României, însă reducerea acestui deficit nu este posibilă numai prin reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar și creșteri de taxe pentru companiile care generează locuri de muncă și infuzie de capital, fiind coloana vertebrală a economiei românești, spun reprezentanții proiectanților în construcții.
„Sectorul construcțiilor contribuie cu cel puțin 8% la PIB-ul anual al României. Proiectele majore de infrastructură din România beneficiază de oportunitatea perspectivelor de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din fonduri europene. De aceea, PPC, ca reprezentat al unui sector preponderent format din companii românești, face apel la Guvernul României să asigure măsuri publice menite să stimuleze sectorul construcțiilor în ansamblu și al proiectării în construcții, în mod specific. Măsurile de corectare bugetară trebuie să fie direct proporționale cu cele de susținere a sectorului economic.
Având în vedere că situația negativă din sectorul construcțiilor este cauzată în bună măsură și de întârzierile exagerate la plata facturilor pentru producția realizată, susținem cu tărie alocarea cu prioritate a sumelor necesare plății facturilor restante către firmele de construcții; compensarea obligațiilor de plata ale companiilor către stat cu contravaloarea corespunzătoare din facturile neachitate de beneficiarul de stat”, afirmă Alexandru Fulga, președintele PPC.