Trebuia să fie o dezvoltare de vis, dar, după 13 ani, proiectul construcțiilor care seamănă cu castelele Disney rămâne neterminat – un microcosmos al sectorului construcțiilor din Turcia, afectat de scandaluri sub conducerea lui Erdoğan, arată un reportaj publicat de The Guardian.
Reportajul arată că multe dintre castelele din interiorul complexului au doar fațade goale din beton. Între ele, spațiile destinate peluzelor îngrijite au fost recucerite de flori sălbatice, unele atât de înalte încât petalele și frunzele lor se întind până la balcoanele de la primul etaj.
Jurnaliștii au vorbit cu Adem Tekgöz, ghidul în “orașul fantomă bizar” din zona rurală a Turciei. Tekgöz reprezintă Sarot Group, dezvoltatorul acestui tărâm fantezist dărăpănat. „Iarna se face frig, așa că am oprit construcția. Ne pregătim să reîncepem vara viitoare”, spune el, trecând peste întrebarea de ce nu se lucrează acum. Nu contează: Tekgöz pare încrezător că un strop de vopsea și reconectarea la electricitate a firelor înșirate între castele vor reda viață proiectului.
Reportajul arată că în interioare firele atârnă de tavane goale, iar unele dintre camere au fost afectate de apă, probabil din cauza zăpezii care acoperă valea din jur în fiecare iarnă. În centrul pustiu al complexului, un etaj din ceea ce ar trebui să fie un centru comercial și un hotel de lux este plin de dovezi ale cantității de muncă care mai este de făcut: grămezi de mulaje filigranate abandonate și turnulețe neutilizate zac pe beton.
În urmă cu câțiva ani, când au apărut pe internet imagini filmate cu drona ale complexului de 732 de castele, acestea au devenit rapid un fenomen viral: există zeci de videoclipuri pe YouTube care se minunează de gruparea de castele asemănătoare Disney. De atunci, misterul dacă acestea vor fi vreodată finalizate nu a făcut decât să se adâncească.
În schimb, de când construcția s-a oprit brusc în 2016, proiectul a devenit un elefant alb bizar. Pe măsură ce scandalul s-a prelungit, acesta a declanșat mai multe procese, o tentativă de sinucidere, o vendetă acerbă între un antreprenor și Sarot Group și chiar un incident diplomatic minor între Turcia și Kuweit. Castelele au devenit o atracție turistică locală ciudată, atrăgând influenceri să pătrundă în incintă și să filmeze în interior. Aici au fost filmate videoclipuri muzicale, inclusiv unul pentru o trupă italiană de dans, cu o motocicletă și o utilizare abundentă de rachete de semnalizare cu foc și fum roșu.
Castelele părăsite au ajuns să simbolizeze problemele financiare și proasta gestionare care au dominat sectorul construcțiilor din Turcia în timpul celor două decenii la putere ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan, arată articolul. Companiile care au legături cu guvernul au făcut economii cu impunitate – o stare de fapt ilustrată cel mai dramatic de cutremurele din 2023, în urma cărora au fost avariate orașe pe o suprafață de mărimea Germaniei. Castelele au dus, de asemenea, la o ruptură majoră între sătenii din Mudurnu, între cei care văd întreaga dezvoltare ca pe o monstruozitate și cei care încă mai au speranța că proiectul ar putea fi bun pentru întreprinderile locale. Singurul lucru asupra căruia sutele de proprietari de castele furioși, rezidenții locali și grupul Sarot pot cădea de acord este că castelele nu vor pleca nicăieri – dar nu se știe dacă vor fi vreodată finalizate.
Articolul integral poate fi citit AICI