Proiectul de hotărâre care prevede creşteri ale salariilor de bază cu 30% din ianuarie pentru funcţiile de director în învăţământul preuniversitar de stat, pus în consultare publică

profesori greva brutul il vrem net Sursa Foto: Inquam Photo/ Autor: Octav Ganea

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat, joi, că a pus în consultare publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea HG nr. 598/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care sunt normate funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora.

Proiectul pus în consultare repară nechităţile salariale în ceea ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, director, director adjunct, contabil-şef, secretar-şef. Astfel, în acest an, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Proiectul de hotărâre de Guvern poate fi accesat AICI.

Pentru salariile funcţiilor didactice de conducere a fost aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie, în vederea eliminării inechităţilor existente în decembrie 2023, mai transmite Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcţiile de conducere de director în luna ianuarie 2024 este un salariu de bază minim de 10.590 lei şi un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferenţa între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei şi un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferenţa între acestea fiind de 552 lei.

Sursa citată mai spune că pot fi observate creşterile din noile salarii de bază, pentru funcţiile de conducere de director. Creşterile salariale sunt înregistrate pentru toate funcţiile de conducere regăsite în prezentul proiect.

Reprezentanţi MEN mai menţionează faptul că salariile de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice nu depăşesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 128/2023.

Nivelul salariilor de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice a fost stabilit prin modificarea salariilor în funcţie de categoriile de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care sunt normate funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil şef şi secretar şef, cu nivel de studii S, avându-se în vedere complexitatea şi diversitatea activităţilor personalului care ocupă aceste funcţii.

 

 

Sursa Foto: Inquam Photo/ Autor: Octav Ganea

Comentarii

  1. Inteleg ca 15-20% ar fi normal intr-o tara normală.
    Dar 36 sau 40% ce inseamna?
    Mai multi bani pentru 5000 de pupători de dosuri guvernamentale?
    Sa facă ce?
    Romania Eșuata de la nasterea legii?
    Ar fi bine ca 10-15% din fondul de salarii sa mearga catre profesorii care predau discipline reale: matematica, fizica, informatica.
    Care genereaza dezvoltare in Romania!
    Asa ca mai incet cu pianul pe scari cu 36 sau 40% la Directori!😵
    Intr-un liceu serios ce conteaza:
    Salariul directorului
    Sau
    Cadrul didactic care e formator de caractere si duce clasa toata la facultate?
    E gresita grila de salarizare ca sunt salarii egale la muzica, geografie, informatica sau matematica.
    In mod natural disciplinele reale care aduc progres si dezvoltare in societate trebuiesc platite cu cel putin 25% mai mult decat media.
    Si s-ar regla piata muncii si ar creste concurenta!
    Ce lege stupida sa maresti salariul directorului care mai ia si indemnizatie de conducere!😩

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *