Proiectul privind desființarea pensiilor speciale a trecut de Senat și merge la promulgare

Parlamentul-Romaniei-1-FOTO-Facebook

Legea desființării pensiilor speciale a fost votată și a trecut de Senat, miercuri. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. În Senat au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere, conform Agerpres.ro.

Legea a fost adoptată inițial de Senat și apoi de Camera Deputaților, însă aici au fost aduse modificări majore, astfel că proiectul a trebuit să se întoarcă la Senat. De această dată, Senatul a adoptat legea în forma venită de la Camera Deputaților și acum aceasta urmează să plece la promulgare, scrie G4Media.

USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. USR susține că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și că nu este asigurată echitatea generală, iar cheltuielile cu pensiile nu sunt reduse:

„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contribuitivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis reprezentantul USR în plenul Senatului, conform G4Media.

Deputatul USR Oana Ţoiu spunea în această dimineață că în comisie, în Camera Deputaţior, s-au introdus la legea cumulului pensie-salariu excepţii şi pentru BNR, ANRE, ANCOM, ”locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale”.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD și PNL prevede, de fapt, că ”persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Comentarii

  1. Asta nu este reformă. Este o farsă ! Toate , absolut toate pensiile speciale trebuie desființate . Aceeași regulă pentru toți. Cea a contributivității . Si aceeași formulă de calcul.

  2. Am o întrebare: de ce nu se elimină pensiile speciale prin aceași lege prin care a fost adoptată?.Nu se dorește acest lucru. Să le fie rușine atât parlamentarilor cât și guvernanților.No să vă mai votăm.

  3. Dacă anumite profesii sunt mai importante,ar trebui să fie mărite salariile în așa fel ca și pensiile să fie pe măsură.Ce nu este corect este faptul că beneficiază de salarii mari, spunând că li se lezează anumite drepturi,dar când “calcă pe bec”,își păstrează averile și banii obținuți frauduloși și pensiile “nesimțite”. Păi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *