Proprietarul hipermarketurilor Cora vinde sediile magazinelor către austriecii de la Supernova, într-o tranzacție de sale&lease back

BUCURESTI - NICUSOR DAN - PARCARE CORA PANTELIMON, trafic, Bucuresti, parcari

Grupul Louis Delhaize, activ în Franța, Belgia și Luxemburg, prezent și în România din 2003 prin intermediul formatelor de tip hipermarket sub brandul Cora, că a ajuns la un acord pentru a-și vinde portofoliul imobiliar din România, către grupul austriac Supernova, dar menține în întregime operațiunile comerciale ale hipermarketurilor Cora din țară.

Tranzacția de tip sale & lease back (vânzare & închiriere) cu grupul Supernova prevede achiziționarea dreptului de proprietate asupra „pereților” centrelor comerciale în cadrul cărora operează hipermaketurile Cora în sistem de chiriaș-ancoră. Schimbarea vizează modificarea controlului în societățile care dețin centrele comerciale având drept chiriaș-ancoră hipermarketurile Cora din: București – Cora Alexandriei, Cora Lujerului și Cora Pantelimon – Cora Bacău – Cora Brătianu Constanța și Cora Drobeta Turnu Severin, precum și galeriile comerciale (cu excepția celei de la Cora Pantelimon, aflată deja în proprietatea unui terț).

Despre posibila vânzare a portofoliului imobiliar al Cora Romania presa a scris de multe ori de-a lungul timpului, dar știrile nu au fost confirmate de oficialii Cora.

Cele șase hipermarketuri Cora asociate tranzacției vor continua să funcționeze din postura de chiriaș. Per total, portofoliul de food retail operat de România Hypermarche, subsidiara Louis Delhaize, rămâne neschimbat, operând sub forma celor 10 hipermarketuri Cora în București și  în alte orașe din țară.

Valoarea tranzacției a fost păstrată confidențială, dar poate fi estimată la peste 130 milioane de euro.

Supernova a beneficiat de consilierea juridică a bpv Grigorescu Ștefănică cu privire la tranzacțiile de achiziție și finanțare, inclusiv pentru structurare, due diligence și negocierea contractului referitor la transferul de acțiuni și a documentației de finanțare a achiziției. Grupul Louis Delhaize a fost consiliat de firma de avocatura act Botezatu Estrade Partners.

„Această operațiune de tip sale & lease back deschide un nou capitol în businessul de retail  al cora, deoarece ne oferă oportunitatea de a ne concentra pe dezvoltarea amprentei noastre comerciale. Am luat această decizie după ce am evaluat atent activele imobiliare din România ale grupului și o vedem ca pe un avantaj important pentru dezvoltarea locală viitoare. Salutăm acordul cu Supernova și suntem încrezători că este  partenerul potrivit pentru cora. Vom continua să operăm hipermarketurile noastre în aceleași locații, ca și chiriași-ancoră”, spune Thierry Destailleur, CEO Cora România.

Grupul Supernova intenționează să mențină centrele în portofoliul său și se angajează să investească cel puțin 40 de milioane de euro pentru renovarea tuturor centrelor comerciale și să execute extinderi majore în unele dintre ele, în 3-5 ani. Acordul cu Louis Delhaize Group este a doua tranzacție a Supernova în România. Compania austriacă a preluat în octombrie 2021 Jupiter Shopping City din Pitești.

Cora România, parte a grupului Louis Delhaize, este prezentă în România din 2003, și operează în prezent 10 hipermarketuri în București și în alte orașe mari, magazinele de proximitate cora Urban și platforma de e-commerce cora.ro cu peste 40.000 de produse. În 2013, odată cu lansarea serviciului de livrare la domiciliu, cora a devenit primul mare lanț de retail din România care a oferit o opțiune de livrare Drive. Din 2020, serviciul cora Express și-a extins soluția de cumpărături online, facilitând comenzile pe platforme precum Glovo, Foodpanda și Tazz, cu livrări în 60 de minute.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.