Propunerea PNL de a reduce contribuțiile sociale (CAS) de la 25% la 20% a fost respinsă, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, după ce marți fusese respinsă și de comisia de buget-finanțe de la Cameră.
La votul în plen, doar 75 de parlamentari au votat „pentru” inițiativă, în timp ce 113 s-au abținut, ceea ce se numără ca un vot pentru respingere. A existat un singur vot „contra”.
„Propunerea a picat din cauza votului AUR. PNL și USR au votat pentru. AUR s-a alăturat PSD și UDMR și n-au mai susținut. De la PSD și UDMR nu e nicio surpriză. Au făcut ce au zis. Cei de la AUR, însă, au zis că susțin amendamentul, dar la vot nu l-au mai susținut. Înțeleg că au votat așa pentru ca PSD-ul să le treacă alt proiect. Până acolo a durat povestea cu „interesul național”. Sper să merite proiectul pe care l-au negociat la schimb. Nu de alta, dar reducerea impozitării muncii ar fi făcut mult bine românilor, mai ales în perioada asta”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.
Proiectul fusese respins și marți, în comisia de buget-finanțe de la Camera Deputaților. El a primit voturi „pentru” doar din partea PNL și USR, în timp ce deputații PSD, UDMR și ai minorităților s-au abținut, ceea ce înseamnă vot pentru respingere.
În martie, deputatul PNL de Gorj Gheorghe Pecingină a depus un amendament la un proiect de lege pentru a reduce contribuțiile sociale (CAS) de la 25% la 20%. „Ne propunem, astfel, să creştem veniturile nete ale tuturor angajaţilor, eliminând taxarea excesivă a contractelor de muncă. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor”, spunea deputatul liberal.
Măsura reducerii contribuțiilor este o idee liberă, fiind inițial propusă de fostul lider PNL Florin Cîţu. El a afirmat că reducerea CAS de la 25% la 20% ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spunea că exclude „ferm” posibilitatea reducerii CAS cu 5% şi că la nivelul Guvernului nu a avut loc o astfel de discuţie referitoare la posibilitatea reducerii CAS, el adăugând că guvernanţii au responsabilitatea de a nu „păcăli” oamenii şi de a nu crea politici publice „toxice” pentru cetăţeni.