Proteste masive ale fermierilor în fața sediilor de instituții UE din Bruxelles împotriva scăderii prețurilor și acordurilor comerciale cu America de Sud

G4Media mart. 26, 2024 0 comentarii
protest fermieri belgieni belgia Foto: Federația Valonă a Agricultorilor

O nouă manifestație a fermierilor are loc marți la Bruxelles înaintea Consiliului miniștrilor agriculturii și pescuitului, transmite publicația locală 7sur7. Aceasta este cea de-a treia manifestație a fermierilor în Bruxelles de la începutul anului, după cele din 1 februarie și 26 februarie. 250 de tractoare au ocupat Rue de la Loi și Place du Luxembourg, arterele pe care sunt situate sediile marilor instituții europene.

Fermierii au aruncat în sediile instituțiilor europene cu petarde, ouă și sfeclă roșie, au incendiat cauciuri și au aruncat biciclete și scutere pe podul de peste șoseaua Etterbeek.

Traficul în centrul Bruxelles-ului, dar și pe unele artere rutiere de la periferie este perturbat serios.

“Principala noastră cerere este ca prețurile agricole să fie mai echitabile. Iar acest lucru se reglează la nivel mondial, deci Uniunea Europeană este cea care poate face presiuni”, a explicat Hugues Falys, un purtător de cuvânt al protestatarilor.

“Așteptăm ca Europa să dea înapoi cu politica sa ultraliberală. Deciziile recente privind reglementările de mediu nu sunt absolut deloc răspunsurile pe care le așteptam”, adaugă el.

Federațiile de fermieri prezente la protestul la Bruxelles vor ca UE să reglementeze piețele prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a asigura prețuri mai echitabile pentru agricultori. “Problema este reprezentată de prețurile la produsele agricole, care au fost complet liberalizate și care ne pun în concurență cu țări care nu au deloc aceleași standarde, aceleași costuri și condiții de producție”, spune reprezentantul Fugea.

Acordurile de liber schimb, în special acordul Mercosur cu America de Sud încă în curs de negociere, sunt și ele respinse de fermieri. “Acestea ne obligă să concurăm cu țări care nu au aceleași condiții și standarde ca și noi”, spun protestatarii.

Manifestanții cer o reducere a poverii birocratice asupra și o mai bună repartizare a subvențiilor europene.

Foto: Federația Valonă a Agricultorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *