Protestele de la direcțiile de sănătate publică se extind. Angajații din Giurgiu și Mureș au întrerupt lucrul și asigură doar urgențele începând de joi. Ei cer majorarea salariilor

protest DSP Giurgiu

Este a cincisprezecea zi de proteste la Direcția de Sănătate Publică Mureș. Dacă până acum protestul a avut loc între orele 9.00 și 11.00, joi și vineri acesta se extinde pe parcursul întregii zile, când se asigură doar urgențele. Protestatarii solicită adoptarea unei ordonanțe de Guvern până în 15 decembrie, prin care să li se acorde majorări salariale, similare cu ale angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate, transmite Radio Târgu Mureș preluat de Rador.

Stela Sabău, asistent principal igienă în cadrul DSP, reprezentant al Sindicatului Național „Forța Legii”: „Joi și Vineri vom sista activitatea, vom prelua doar urgențe. Suntem foarte, foarte supărați că doar prin șantaj ne putem obține dreptul nostru și nu mai vrem să fie discriminare. În pandemie am fost primii, și la salarii suntem ultimii? Avem un salariu de mizerie. Așteptăm să se asimileze salariile noastre cu cele ale personalului de la Casele de Asigurări.”

Protestatarii au transmis o adresă către reprezentanții Guvernului, prin care solicită eliminarea inechităților salariale din sistemul de sănătate.

Stela Sabău, asistent principal igienă în cadrul DSP: „S-a votat excluderea noastră din categoria salariaților din sistemul public de sănătate, care să beneficieze de o reașezare salarială. Culmea, tocmai noi, care asigurăm reforma în domeniul sănătății publice, am fost omiși de la proiectul de modificare a legii privind reforma sănătății. În schimb, stabilirea salariilor funcționarilor publici și a personalului contractual la nivelul aparatului central al Guvernului, colegii dvs. deputați au aprobat-o pentru colegii noștri din Casele de Asigurări de Sănătate, ca și cum doar în CAS-uri se implementează reforma în domeniul sănătății, iar în DSP-uri, nu.”

În funcție de răspunsul Guvernului la solicitări, sindicaliștii vor decide dacă vor continua protestul și în zilele următoare.

Între timp, Direcțiile de Sănătate Publică au primit o adresă de la Ministerul Sănătății prin care li se solicită, în contextul noii epidemii de rujeolă, să realizeze campanii de informare pro vaccinare și să evalueze necesarul de vaccin.

Salariaţii DSP Giurgiu au întrerupt activitatea şi vor asigura doar urgenţele începând de joi, , până la rezolvarea doleanţelor lor, din cauza nemulţumirilor cauzate de inechităţile salariale.

„Având în vedere faptul că nu au fost soluţionate cerinţele protestului la care participă atât angajaţii afiliaţi la sindicat, cât şi cei neafiliaţi, prin prezenta vă anunţăm că nu vom efectua plăţile pentru acţiuni de sănătate din cadrul unităţilor sanitare din reţeaua administraţiei publice locale, respectiv cheltuieli de personal, cheltuieli materiale, cheltuieli de personal, rezidenţi, cheltuieli cabinete de medicină sportivă, dispensare TBC, transferuri către bugetul local pentru unităţi medico-sociale, finanţarea asistenţei medicale desfăşurate în cabinetele medicale din unităţile de învăţământ, precum şi pentru programele naţionale de sănătate şi acţiuni prioritare. De asemenea, nu vom elibera documentele privind prelungirea activităţii peste vârsta de pensionare”, se arată într-un comunicat de presă emis joi de salariaţii DSP Giurgiu, preluat de Agerpres.

Ei spun că nu vor elibera nici autorizaţii sanitare de funcţionare, certificarea conformităţii, negaţii, vize anuale, nu vor acorda asistenţă de specialitate, puncte de vedere solicitate, cod de parafă, formulare cu regim special pentru medici şi nu vor mai monitoriza calitatea apei în judeţul Giurgiu.

„Suspendăm activitatea cu publicul, depunerea de documente şi solicitările se vor face exclusiv electronic”, se precizează în comunicatul de presă.

Angajaţii DSP precizează că vor deservi doar urgenţele şi toate petiţiile vor fi rezolvate în termenul maxim.

Menţionăm faptul că timp de 14 zile lucrătoare consecutiv cei 51 de angajaţi ai DSP Giurgiu şi de la Laboratorul de analize Giurgiu au protestat prin întreruperea activităţii timp de două ore zilnic, nemulţumiţi de inechităţile salariale faţă de cei de la Casele de Sănătate, pentru care a fost aprobată majorarea grilei de salarizare, dar pentru că nu au obţinut răspunsuri în favoarea lor, au decis să întrerupă activitatea cu publicul şi să asigure doar urgenţele.

Sursa foto: Sindicatul Național „Forța Legii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *