PSD susține ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021

G4Media sept. 21, 2022 0 comentarii
contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate.

Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022, se arată într-un comunicat PSD transmis G4Media.ro

PSD consideră că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană.

Totodată România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligații și sancțiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunii.

Economedia avertiza încă din martie că există probleme legate faptul că se ia în calcul consumul din 2021, iar regularizările ar putea aduce surprize. Astfel, Economedia scria la acea vreme că ar putea exista situații punctuale care discriminează anumiți consumatori sau favorizează alții. De exemplu, un consumator care se mută în acest an într-o chirie nouă poate fi mai econom din punct de vedere al consumului de energie. Însă el nu va beneficia inițial de măsurile de sprijin dacă chiriașul anterior a consumat anul trecut peste limitele stabilite de Guvern (plafon de 0,68 lei/kWh dacă consumul a fost sub 100 kWh, plafon de 0,8 lei dacă consumul a fost între 100 și 300 kWh). Abia la regularizare clientul va vedea dacă a plătit bani în plus.

Într-adevăr, această referință are lacune, explica pentru Economedia expertul în energie Dumitru Chisăliță. Însă, potrivit lui, și alternativele ar fi păguboase.

„Alternativa la consumul din 2021 este să se ia consumul înscris în contract, în anexa cu consumul estimat. Iar la nivelul consumatorilor casnici, cel puțin 9 luni din 12 au consumuri estimate, pe care fiecare client a completat-o cum a completat-o… Problema este ce se va întâmpla în momentul în care se face regularizarea”, explică Dumitru Chisăliță.

De altfel, momentul regularizării este problematic și pentru schema de plafonare pregătită deja pentru 1 aprilie. „Inițial poți să plătești facturi mici, dacă ai consumat puțin în 2021. Dar dacă ai depășit pragul de consum în 2022, când vine regularizarea, te-a fript”, susținea Chisăliță.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *