Publicație din Turcia: Institutul Turc de Statistică anunță inflație mai mică decât cea reală

erdogan, turcia Sursa foto: Pixabay

Înainte de a fi anunțate cifrele inflației pentru luna iulie, se pare că ministrul Finanțelor, Mehmet Șimşek, l-ar fi sunat pe șeful TÜİK (Institutul Turc de Statistică – n.red.) și i-ar fi spus „Anunțați cifrele corecte ale inflației, nu pot face un program cu cifrele inflației pe care le-ați anunțat”, scrie publicația turcă Cumhuriyet, potrivit Agenției de presă Rador.

Instituția oficială din Turcia care măsoară, calculează și anunță datele statistice despre inflație, șomaj etc. este Institutul Turc de Statistică (TUIK) dar mai există două instituții care analizează inflația – Camera de Comerț din Istanbul (ITO) și Grupul de Cercetare a Inflației (ENAG), despre care credem că este imparțial.

Există decalaje majore între cifrele inflației anunțate de Institutul Turc de Statistică și datele furnizate de Camera de Comerț din Istanbul și Grupul de Cercetare a Inflației. În timp ce TurkStat (altă denumire a Institutul Turc de Statistică – n.red.) anunță o inflație de 30-40%, ENAG poate calcula 150% iar ITO 120%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cifre imaginare

Când anunță cifrele șomajului, TURKSTAT prezintă cele mai mici cifre. Pentru a obține o rată a șomajului mai scăzută, îi calculează pe cei care au aplicat la İŞKUR (Agenția Turcă pentru Ocuparea Forței de Muncă – n.red.) în ultimele trei luni și furnizează cifre imaginare fără a-i lua în calcul pe șomerii care au renunțat la găsirea unui loc de muncă.

Și-au pierdut credibilitatea în stabilirea inflației, șomajului și a altor cifre statistice. Prin scumpirile făcute pe baza datelor furnizate de ei, le fac rău angajaților și pensionari dar fac, de asemenea, un mare deserviciu țării. De exemplu, dacă ești bolnav și doctorul îți spune să mergi la spital și să faci analize, iar personalul din laborator completează și trimite rezultatele analizelor după cum îi taie capul, poate acel doctor să te diagnosticheze corect și să-ți dea tratamentul corect? Cu un tratament greșit, pacientul poate chiar să moară. Încă nu suntem morți, suntem doar la pat. Ba îl schimbăm pe ministrul de finanțe, ba pe șeful Băncii Centrale… Ceea ce trebuie schimbat cu adevărat rămâne pe loc.

Să nu poți să își imaginezi ziua de mâine

Banca Centrală va calcula rata dobânzii, va interveni asupra cursului de schimb dar rata inflației pe care o va folosi nu este cea corectă! Ministrul de Finanțe va întocmi bugetul, va calcula scumpiri, statul va face investiții dar toate datele sunt greșite, de la cifra inflației până la rata șomajului! Cum ne mai putem face vreun plan?

Cifrele inflației le-ați greșit, ratele dobânzilor sunt greșite, rezervele pe care le anunțați la Banca Centrală sunt imaginare, rata șomajului este greșită, cursul dvs. de schimb este greșit, prognoza valutară și inflația la sfârșitul anului sunt greșite, în acest caz, cum ar putea industria, importatorii, exportatorii să își facă un plan? Cu ce curaj să își mai facă oamenii de afaceri străini planuri de investiție în Turcia?

Cu atâtea date eronate, este imposibil să diagnosticăm corect problema din economia țării și să luăm măsurile necesare. Nici măcar ministerul nu vede calea de urmat, țara este guvernată prin bâjbâieli și măsuri de pe o zi pe alta. În Turcia, unde planurile sunt schimbate și puse în aplicare prin cuvântul unui singur om, nu există altă cale de a ieși din criza economică decât prin scumpiri și noi taxe.

Intervenție directă

În trecut, exista Organizația de Stat pentru Planificare, ministerul colecta datele corecte, pregătea planurile, iar puterea politică își adapta programele în funcție de aceste date și planuri. Acum, politica interferează direct cu datele. De fapt, unicul om nu are nevoie să planifice.

Ce se poate întâmpla mai rău într-o țară în care se vehiculează prostii de genul “dobânda este cauza, inflația este rezultatul”? Știți proverbul „Un nebun aruncă o piatră în apă, zece înțelepți nu o pot scoate”… acum căutăm căi de ieșire.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: