Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, marţi, că oficialii Comisiei Europene au răspuns Ministerului Finanţelor la solicitarea de a primi clarificări cu privire la taxa de solidaritate contestată de compania OMV-Petrom, transmite News.ro. Acesta subliniază că nu are date privind conţinutul răspunsului, arătând că dialogul între oficialii de la Bucureşti şi cei de la Bruxelles pe această temă continuă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Din ceea ce ştiu, corespondenţa iniţiată de Ministerul de Finanţe pentru a clarifica aceste elemente în raport cu Comisia Europeană, cu Directoratul de specialitate, a generat un răspuns din partea Comisiei care se află, evident, la Ministerul de Finanţe şi colegii de acolo vă pot oferi detalii legate de conţinutul acestui răspuns”, a afirmat, marţi, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

Cărbunaru a precizat că dialogul cu autorităţile europene continuă.

”Este un dialog pe care colegii de acolo îl poartă cu experţii Comisiei tocmai pentru a clarifica aceste aspecte pe care a fost nevoie să le clarificăm deoarece reglementarea iniţiată la nivelul Bruxelles-ului avea nevoie de o interpretare şi în contextul în care în România există entităţi cu activităţi mai diverse decât cele care erau avute în vedere de Comisie. Dar sunt chestiuni tehnice care fac parte din această corespondenţă. Nu am detalii legate de conţinutul răspunsului. Pot să vă confirm că din ceea ce ştiu că acest răspuns a fost furnizat şi că el, la rândul său, este baza unui dialog care continuă între Ministerul de Finanţe şi Comisia Europeană prin Directoratul de specialitate, iar în privinţa conţinutului răspunsului, cel puţin în etapa de acum, Ministerul de Finanţe vă poate oferi mai multe detalii”, a mai declarat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Întrebat la ce anume se referau aspectele pentru care s-au cerut clarificări, oficialul Guvernului a explicat că ”erau clarificări legate de acea reglementare la nivel european în baza căreia şi România a pregătit această măsură”.

Ministerul Finanţelor a cerut Comisiei Europene clarificări în privinţa Regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin Ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune.

Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, şi ar putea fi decisive în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.