Purtătorul de cuvânt al PSD: Am vrut ca Ordonanţa pe energie, adoptată de Guvern, să se aplice şi facturilor din ianuarie. Din păcate, Ministerul Justiţiei a avut altă opinie

G4Media ian. 26, 2022 2 comentarii
PSD sigla InquamPhotos Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Prahova, că partidul a dorit ca Ordonanţa pe energie, adoptată de Guvern ieri, să prevadă compensarea facturilor şi pentru luna ianuarie, specialiştii din partid considerând că se poate aplica, însă ministerul Justiţiei a dat un aviz prin care nu a fost de acord ca OUG-ul să se aplice retroactiv.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut, ieri, o discuţie, la biroul lui Florin Cîţu de la Senat, pe această temă, el ieşind de la întâlnire vizibil supărat şi declarând că Ordonanţa nu va mai intra în şedinţa de Guvern, urmând a avea loc o nouă discuţie miercuri. Cu toate acestea, OUG-ul a fost adoptat marţi seară, de Guvernul Ciucă.

Radu Oprea a declarat că ”subiectul zilei de ieri a fost cel legat de Ordonanţa privind preţul la energie şi gaze, dacă poate fi aplicată şi pentru luna ianuarie sau nu”.

”Opinia specialiştilor din PSD, atât cei din energie cât şi juriştii, era că putea fi aplicată inclusiv pentru luna ianuarie, dacă OUG-ul este dat în luna ianuarie. Am şi propus un amendament care credem că rezistă în faţa juriştilor, din păcate, Ministerul Justiţiei a avut altă opinie şi ştiţi că OUG nu prevede şi luna ianuarie”, a spus senatorul PSD.

Oprea a precizat:”Având în vedere impactul asupra cetăţenilor românilor, credem că era necesară această Ordonanţă să se aplice şi pentru luna ianuarie”.

Preşedintele PNL Florin Cîţu afirma, marţi, după discuţia cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, întrebat dacă Ordonanţa se va aplica compensarea facturilor şi pentru luna ianuarie, că el susţine orice variantă, dacă este constituţională.

”Eu susţin, şi pentru ianuarie, şi pentru decembrie, şi pentru noiembrie, problema este dacă susţine legislaţia din România, dacă poţi să faci ceva retroactiv”, liderul PNL precizând că depinde de avizul ministerului Justiţiei. ”Să lăsăm Ministerul Justiţiei să se pronunţe pe acest proiect de Ordonanţă, nu are rost să discutăm noi, din partea noastră suntem de acord să se ducă şi pe ianuarie, nu e niciun fel de problemă din partea noastră, Ministerul să îşi facă treabă şi dacă e constituţională, cu siguranţă va fi adoptată astăzi în Guvern”, afirma preşedintele PNL, adăugând că trebuie găsite soluţii.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu afirma, marţi, după şedinţa de Guvern, că în ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de Guvern este prevăzută şi posibilitatea ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aplice amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege. „Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile”, a adăugat minsitrul Energiei.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

  1. Cetatenii Romaniei trebuie sa aiba curajul sa rupa cordonul ombilical ce ii leaga de pomenile oferite de clasa politica din bugetele publice . Cetatenii Romaniei trebuie sa isi ia soarta in propriile miini . Atitudinea de pomanagii in fata guvernantilor care dau trebuie sa fie eliminata din viata noastra . Rodul muncii noastre trebuie sa ramina la libera noastra decizie . Banii trebuie administrati privat . Sistemul de pensii publice este o tilharie mirsava . La fel sistemul de sanatate publica . Romanii trebuie sa fie lasati sa decida liber unde se indreapta cu banii lor pentru asigurari de sanatate si pentru investitii de care sa beneficieze atunci cind decid sa se retraga din activitatea profesionala . De ce trebuie sa muncesc pina la 65 de ani ? Ca sa platesc din contributiile luate cu japca legala pensionarii tinuti captiv politic de niste politruci ? Eu vreau sa beneficieaz de sumele investite 25-30-35 de ani in mod direct . Si in functie de sumele capitalizate in instrumente alese de mine sa decid cind ma ,,pensionez ” . De ce sa fiu captivul unui sistem de ,,roata norocului ” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *