Putin a promis să livreze Africii cereale, în cazul în care Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene nu este prelungit

porumb cereale Foto: Pexels

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să acorde prioritate cooperării cu statele africane, într-un discurs pe care l-a susţinut la Conferinţa Parlamentară Internaţională Rusia-Africa, luni, la Moscova, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Liderul de la Kremlin a anunţat că va acorda ”prioritate” relaţiilor cu ţările africane în contextul în care Moscova caută noi parteneri pentru a face faţă sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza Războiului rus din Ucraina.

”Ţin să subliniez că ţara noastră a acordat întotdeauna şi va continua să acorde prioritate cooperării cu statele africane”, a declarat Putin luni, la Moscova, în faţa unor reprezentanţi africani.

”Ţara noastră este hotărâtă să continue construirea unui parteneriat strategic în sensul deplin al cuvântului cu prietenii noştri africani, iar noi suntem pregătiţi să modelăm împreună agenda mondială”, a dat asigurări Putin.

El a apreciat că Rusia, la fel ca Africa, ”apără valorile morale tradţionale” prin ”opoziţia faţă de ideologia neocolonială impusă din străinătate”.

Putin a promis să livreze Africii cereale, în cazul în care Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene nu este prelungit peste două luni, când se încheie prelungirea anunţată sâmbătă de către omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

”Dacă decidem până la urmă să nu prelungim acest acord în 60 de zile, atunci suntem pregătiţi să livrăm din Rusia, în mod gratuit, tot volumul care era destinat în ultima vreme ţărilor care au cea mai mare nevoie din Africa”, a anunţat el în acest discurs, în faţa unor oficiali africani.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *