Putin spune că economia rusă s-a contractat cu 2,5% în 2022

Redacția ian. 17, 2023 0 comentarii
banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat marţi că cel mai probabil economia rusă a înregistrat o contracţie de 2,5% în 2022, adăugând că aceasta performează mai bine decât se aşteptau majoritatea experţilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

La o întâlnire cu mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Vladimir Putin a spus că trebuie stimulată creşterea salariilor reale.

„Dinamica s-a dovedit mai bună decât prognozau mulţi experţi. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut, însă doar cu 2,1%. Unii experţi din ţara noastră, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate, prognozau un declin de 10%, 15% şi chiar 20%. Pentru întregul an 2022 ne aşteptăm la o scădere de 2,5%”, a subliniat Putin.

Războiul din Ucraina şi barajul de sancţiuni occidentale care a urmat au dat peste cap unele sectoare ale economiei ruseşti, de exemplu marile bănci ruseşti nu au mai avut acces la reţeaua financiară SWIFT, diminuând accesul la tehnologie şi restricţionând capacitatea Rusiei de a-şi exporta petrolul şi gazele naturale.

Deşi Guvernul şi Banca Centrală au recunoscut că există dificultăţi, autorităţile de la Moscova susţin în continuare că economia rusă este rezistentă iar sancţiunile s-au întors împotriva Occidentului prin acea că au alimentat inflaţia şi creşterea preţurilor la energie.

Pe de altă parte, potrivit unei analize realizată de economiștii faimoasei universități Yale, economia rusă se clatină, în urma sancțiunilor internaționale care au făcut peste o mie de companii să se retragă total sau parțial din țară, ceea ce a dus la pierderea a circa 40% din PIB-ul Rusiei, după cum a scris aici Economedia.

Rusia a intrat într-o recesiune în al treilea trimestru al anului deoarece PIB-ul său a scăzut cu 4%, potrivit agenţiei federale de statistică de la Moscova, Rosstat. În trimestrul al doilea, când sacţiunile occidentale au început să îşi facă efectul, economia rusă s-a contractat cu 4,1%.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *