Putin spune că economia rusă s-a contractat cu 2,5% în 2022

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat marţi că cel mai probabil economia rusă a înregistrat o contracţie de 2,5% în 2022, adăugând că aceasta performează mai bine decât se aşteptau majoritatea experţilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

La o întâlnire cu mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Vladimir Putin a spus că trebuie stimulată creşterea salariilor reale.

„Dinamica s-a dovedit mai bună decât prognozau mulţi experţi. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut, însă doar cu 2,1%. Unii experţi din ţara noastră, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate, prognozau un declin de 10%, 15% şi chiar 20%. Pentru întregul an 2022 ne aşteptăm la o scădere de 2,5%”, a subliniat Putin.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Războiul din Ucraina şi barajul de sancţiuni occidentale care a urmat au dat peste cap unele sectoare ale economiei ruseşti, de exemplu marile bănci ruseşti nu au mai avut acces la reţeaua financiară SWIFT, diminuând accesul la tehnologie şi restricţionând capacitatea Rusiei de a-şi exporta petrolul şi gazele naturale.

Deşi Guvernul şi Banca Centrală au recunoscut că există dificultăţi, autorităţile de la Moscova susţin în continuare că economia rusă este rezistentă iar sancţiunile s-au întors împotriva Occidentului prin acea că au alimentat inflaţia şi creşterea preţurilor la energie.

Pe de altă parte, potrivit unei analize realizată de economiștii faimoasei universități Yale, economia rusă se clatină, în urma sancțiunilor internaționale care au făcut peste o mie de companii să se retragă total sau parțial din țară, ceea ce a dus la pierderea a circa 40% din PIB-ul Rusiei, după cum a scris aici Economedia.

Rusia a intrat într-o recesiune în al treilea trimestru al anului deoarece PIB-ul său a scăzut cu 4%, potrivit agenţiei federale de statistică de la Moscova, Rosstat. În trimestrul al doilea, când sacţiunile occidentale au început să îşi facă efectul, economia rusă s-a contractat cu 4,1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: