Putin spune că nu va încheia un nou acord de livrare a gazului rusesc pentru UE, în timp ce Orbán și Fico pledează pentru prelungire / Acordul care permite Moscovei să pompeze combustibil prin Ucraina urmează să expire la sfârșitul anului

Gazprom, O instalație de gaze a Gazprom de la Chayandinskoye, Rusia. Sursa foto: site-ul oficial al Gazprom

Controversatul acord care permite națiunilor din Europa Centrală să cumpere gaz rusesc, prin Ucraina, se va încheia în curând, a reaminit joi președintele rus Vladimir Putin, chiar dacă liderii Ungariei și Slovaciei (favorabili Kremlinului) s-au străduit ca acest acord să fie prelungit. Într-o conferință de presă maraton, Putin a anunțat că acordul de tranzit va expira la sfârșitul anului fără a exista o alternativă clară. „Acest contract nu va mai exista, asta este clar. Dar asta este bine – noi vom supraviețui, Gazprom va supraviețui”, a spus Putin, citat de Politico.

Ucraina a refuzat să renegocieze direct acordul și a oferit în schimb propria producție internă de gaze ca alternativă pentru vecinii europeni.

În același timp, într-o conferință de presă susținută joi la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „nu vom prelungi tranzitul de gaz rusesc” dincolo de termenii contractuali. Potrivit acestuia, este „rușinos” ca țările să se preocupe de mici creșteri ale costului combustibilului atunci când ucrainenii își pierd viața apărându-se împotriva invaziei Moscovei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Contractul pe termen lung, semnat în 2019, a permis gigantului energetic rus de stat să pompeze gaze naturale prin vasta rețea de conducte din Ucraina către clienții din UE. Cu toate acestea, în încercarea de a arma fluxurile energetice, Rusia a întrerupt livrările către țări precum Germania și Polonia în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Cu toate acestea, de atunci, o mână de țări membre ale UE, printre care Slovacia, Ungaria și Austria, au continuat să cumpere gaz rusesc pe această rută ucraineană, în ciuda unui angajament la nivelul blocului comunitar de a nu mai depinde de Moscova până în 2027.

Premierul slovac Robert Fico a solicitat public un acord pentru prelungirea acestei practici. Potrivit acestuia, decizia Kievului de a nu prelungi contractul cu Gazprom „nu înseamnă că nu putem lua gaz din est”. El s-a angajat să abordeze această chestiune cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European care va avea loc joi la Bruxelles.

Între timp, premierul ungar Viktor Orbán vizitează Bulgaria în această săptămână, unde speră să ajungă la un acord pentru a asigura accesul continuu la aprovizionare. O analiză Politico a constatat că încetarea tranzitului de gaze ar avea un impact limitat asupra UE în ansamblu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: