Putin spune că planul Rusiei pentru centrul de comercializare a gazelor din Turcia este încă pe ordinea de zi

Redacția iul. 31, 2023 0 comentarii
gaze conducte

Ideea creării unui hub de gaze în Turcia este încă pe masă și totuși, dacă va fi înființată, ar fi mai degrabă o platformă electronică de tranzacționare decât o facilitate fizică pentru stocarea unor volume mari de gaz rusesc, potrivit președintelui Vladimir Putin, citat de Bloomberg.

Kremlinul a venit cu planul de a înființa un important centru de comercializare a gazelor în Turcia în octombrie anul trecut, după ce relațiile sale energetice cu Occidentul au atins cel mai scăzut punct din ultimele decenii după invazia Rusiei în Ucraina. Pe atunci, Putin a vorbit despre posibilitatea de a construi legături suplimentare cu Marea Neagră către Turcia pentru a face din această rută principala facilitate de export de gaze către vest a Rusiei.

Ideea a fost discutată activ în lunile următoare, Turcia alimentând ambiția de a deveni centrul regional de comerț cu gaze naturale cu propriul indice de preț. Cu toate acestea, implementarea sa, care, conform estimărilor inițiale ale lui Putin, ar putea dura doar câteva luni, pare să se fi blocat recent.

„Este încă pe ordinea de zi”, a spus Putin sâmbătă seara, la un briefing la Sankt Petersburg, Rusia. „Este vorba de crearea unei platforme electronice de tranzacționare, nu vom stoca acolo volume masive de gaz”, a spus el. Putin nu a precizat dacă această abordare ar însemna o scară mai mică a tranzacționării cu gaze rusești la hub decât se prevedea inițial.

Liderii celor două națiuni au convenit să aibă un apel telefonic miercuri pentru a discuta o serie de probleme, potrivit lui Putin. Nu există încă o decizie cu privire la posibilitatea de a se întâlni personal cu Recep Tayyip Erdogan în curând și unde, a spus Putin.

Rusia livrează gaze către Turcia peste Marea Neagră prin două conducte – Blue Stream și Turkstream — cu o capacitate combinată de puțin sub 48 de miliarde de metri cubi pe an. Un segment al legăturii duble Turkstream deservește piața turcă, în timp ce celălalt se conectează la rețeaua de gazoducte a națiunilor din sudul Europei, făcând din Turcia o țară cheie de tranzit pentru gazul rusesc.

Întrucât capacitatea legăturilor cu Marea Neagră este subutilizată, acestea ar putea transporta încă 10 miliarde de metri cubi pe an de gaz rusesc în Europa, începând cu 2025, dacă hub-ul de gaze din Turcia se va concretiza, potrivit estimărilor Sinara.

Sinara estimează că livrările totale de gaze prin conducte către vest ale Rusiei la aproximativ 51 de miliarde de metri cubi în acest an, inclusiv 24 de miliarde de metri cubi către Turcia peste Marea Neagră și aproximativ 15 miliarde de metri cubi către Europa prin Ucraina.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *