Azomureș a anunțat că va produce din nou fertilizatori pentru agricultură dacă primește din partea statului 50 de milioane de euro sau gaze ieftine. Lipsa concurenței face ca unitatea petrochimică să negocieze de pe poziții de forță. Guvernul este presat de fermieri care nu mai găsesc îngrășămintem scrie Radio Europa Liberă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Dacă reprezentanții Executivului nu vor ajunge la o înțelegere cu conducerea companiei elvețiene care deține combinatul Azomureș, culturile agricole riscă să nu aibă îngrășăminte care să susțină o producție bună.

La această problemă se adaugă și seceta din sudul și sud-estul țării, care ar putea face ca recolta din acest an să fie mai mică față de 2021.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

După ce grupul Interagro și-a închis activitatea anul trecut din cauza problemelor financiare și penale ale patronului Ioan Niculae, Azomureș a rămas singurul producător autohton de îngrășăminte.

Combinatul chimic și-a oprit producția pe 6 decembrie 2021, decizie motivată de prețurile mari la gaze și de faptul că unitatea nu ar fi încheiat un contract pentru a-i fi furnizate gaze în 2022.

Războiul din Ucraina a oprit și importul de fertilizatori, deoarece mare parte dintre aceștia veneau de pe piața externă tocmai din Rusia și Ucraina.

Varianta subvenției de 50 de milioane de euro

În urmă cu aproape două săptămâni, într-un mesaj intern al combinatului din județul Mureș, unitate deținută de concernul elvețian Ameropa, Harri Kiiski (CEO al Azomureş) susține că reluarea producției este condiționată de un ajutor de stat.

„Comisia Europeană a inițiat discuții pe acest subiect și în această săptămână a lansat un pachet de sprijin pentru agricultură. În jur de 500 de milioane de euro vor fi oferite pentru actorii din domeniul agricol. În același pachet a fost inclusă și industria fertilizanților, o companie poate primi o subvenție de până la 50 de milioane de euro. Este o veste bună pentru Azomureș pentru că astfel putem echilibra prețurile la gazul natural”, spune Kiiski în video-ul consultat și de Europa Liberă.

Citește integral pe Radio Europa Liberă.