Radio Europa Liberă: Azomureș vrea o subvenție de 50 de milioane de euro sau gaze ieftine ca să reia producția de îngrășăminte

Produse Azomures

Azomureș a anunțat că va produce din nou fertilizatori pentru agricultură dacă primește din partea statului 50 de milioane de euro sau gaze ieftine. Lipsa concurenței face ca unitatea petrochimică să negocieze de pe poziții de forță. Guvernul este presat de fermieri care nu mai găsesc îngrășămintem scrie Radio Europa Liberă.

Dacă reprezentanții Executivului nu vor ajunge la o înțelegere cu conducerea companiei elvețiene care deține combinatul Azomureș, culturile agricole riscă să nu aibă îngrășăminte care să susțină o producție bună.

La această problemă se adaugă și seceta din sudul și sud-estul țării, care ar putea face ca recolta din acest an să fie mai mică față de 2021.

După ce grupul Interagro și-a închis activitatea anul trecut din cauza problemelor financiare și penale ale patronului Ioan Niculae, Azomureș a rămas singurul producător autohton de îngrășăminte.

Combinatul chimic și-a oprit producția pe 6 decembrie 2021, decizie motivată de prețurile mari la gaze și de faptul că unitatea nu ar fi încheiat un contract pentru a-i fi furnizate gaze în 2022.

Războiul din Ucraina a oprit și importul de fertilizatori, deoarece mare parte dintre aceștia veneau de pe piața externă tocmai din Rusia și Ucraina.

Varianta subvenției de 50 de milioane de euro

În urmă cu aproape două săptămâni, într-un mesaj intern al combinatului din județul Mureș, unitate deținută de concernul elvețian Ameropa, Harri Kiiski (CEO al Azomureş) susține că reluarea producției este condiționată de un ajutor de stat.

„Comisia Europeană a inițiat discuții pe acest subiect și în această săptămână a lansat un pachet de sprijin pentru agricultură. În jur de 500 de milioane de euro vor fi oferite pentru actorii din domeniul agricol. În același pachet a fost inclusă și industria fertilizanților, o companie poate primi o subvenție de până la 50 de milioane de euro. Este o veste bună pentru Azomureș pentru că astfel putem echilibra prețurile la gazul natural”, spune Kiiski în video-ul consultat și de Europa Liberă.

Citește integral pe Radio Europa Liberă.

Comentarii

  1. Dar , de ce , trebuie sa aflam astfel de stiri foarte importante ,de la ,,europa libera ,,si nu de la ;
    –Radio Romania Actualitati sau ,de la TVR 1 , etc..Destul am fost informati de Europa Libera pe vremea comunistilor !!! Dar ,in fine ,este foarte bine ,ca se reia productia la Azo-Mures, caci asa se mai poate revigora Agricultura noastra , care si asa ,are probleme mari cu ,irigatiile si seceta severa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *