Cursul valutar a urcat marţi către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în preţuri mai mari la diferite produse şi servicii, dobânzile au crescut şi e posibil să se menţină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii şi mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru Agerpres directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“După o lungă perioadă de stabilitate pentru cursul de schimb (1-2 ani), astăzi am urmărit o creştere rapidă către pragul de 5,1 leu/euro, pe fondul presiunilor tot mai mari de pe piaţa valutară. Banca Centrală a făcut eforturi şi a intervenit în ultima perioadă pentru apărarea cursului, dar acest lucru nu se putea face pe termen nelimitat. Deprecierea leului se va vedea în preţuri mai mari la diferite produse şi servicii (telefonie, gaze, benzină etc.), ceea ce înseamnă o inflaţie mai ridicată. Cu toate acestea, produsele româneşti vor deveni mai competitive la export, fapt care ar putea ajuta la reducerea deficitului comercial şi la echilibrarea situaţiei externe a României”, a explicat Burnete.
Potrivit acestuia, dobânzile ar putea să să menţină la un nivel ridicat, dată fiind şi nevoia de finanţare a statului.
“În toată această incertitudine, dobânzile au crescut şi este posibil să se menţină la un nivel ridicat, ţinând cont şi de nevoia stringentă de finanţare a statului, în contextul unui deficit foarte ridicat. Momentul este unul sensibil, iar investitorii şi mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime”, a punctat Radu Burnete.
Bursa de la Bucureşti a reacţionat negativ la rezultatele turului I al alegerilor prezidenţiale şi la schimbările de pe scena politică, în timp ce dobânzile în funcţie de care se calculează costul creditelor s-au majorat, iar cursul leu/euro a depăşit marţi pragul psihologic de 5 lei.
Potrivit datelor BNR, euro a fost cotat marţi la 5,0378 lei, în creştere cu 6,03 bani (1,21%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în şedinţa precedentă.