Radu Burnete, Concordia, despre pachetul de măsuri fiscale: Tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor

bani calcul taxe Sursa foto: Pixabay

Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului are încă multe aspecte problematice, iar tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor, este de părere Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, citat de Agerpres.

„Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în faţa Parlamentului are încă multe aspecte problematice, pe care noi vom continua să le semnalăm şi pe care vom continua să le discutăm cu actuala coaliţie de guvernare, în speranţa că le vom putea corecta. Îmi aduc aminte că în septembrie 2022, când Guvernul României a adoptat la fel de intempestiv un pachet pentru preţurile la energie, am spus că nu va trece o lună până ne vom întoarce să-l amendăm. Şi aşa a fost. Acum cred la fel, că aceste măsuri fiscale vor necesita multe ajustări pe măsură ce guvernanţii vor înţelege unde au greşit. Ce semnalăm acum, după asumare? Tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor şi măsurile nu ni se par foarte convingătoare. Aşteptăm să ni se arate repede că ne-am înşelat şi că banii vor fi cheltuiţi mai eficient şi evaziunea fiscală va fi redusă drastic şi repede”, a menţionat Burnete, într-un comunicat de presă al organizaţiei pe care o reprezintă.

De asemenea, patronatele consideră că taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică ale cărei efecte se vor vedea foarte repede în multe industrii şi apoi în preţuri mai mari.

În plus, eliminarea facilităţilor fiscale are aplicabilitate la câteva zile de la intrarea în vigoare a acestui pachet.

„Este o gravă încălcare a principiului predictibilităţii fiscale. La fel de gravă ca şi abrogarea prin OUG a acestui principiu. În acest al doilea caz, ne întrebăm ce face Avocatul Poporului, care ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu”, afirmă Burnete.

„Similar, creşterea salariului minim se va face aproape peste noapte. Fără vreo referire la nivelul creşterii, ieşim dintr-unul dintre puţinele mecanisme predictibile pe care le aveam: salariul minim era negociat în fiecare toamnă de partenerii sociali şi intra în vigoare la începutul anului următor. Sistemul bancar, esenţial pentru finanţarea economiei, a aflat de pe o zi pe cealaltă şi din presă că va avea de suportat un impozit şi mai mare decât cel supus dezbaterii publice şi nu înţelegem în urma căror analize sau studii de impact se iau astfel de decizii. Sperăm că nu este adevărat ce s-a vehiculat în spaţiul public despre amendamente de ultim moment care să vizeze Pilonul II, ar fi fost profund nociv şi nedemocratic”, apreciază reprezentantul Concordia.

În context, Confederaţia Patronală precizează că susţine principiile pe care Guvernul României le-a subscris acestui pachet, respectiv sustenabilitatea finanţelor publice şi o povară egală între mediul public şi cel privat, eficientizarea cheltuielilor bugetare, combaterea evaziunii şi echilibrarea sistemului fiscal astfel încât să existe contribuţii echitabile.

„Înţelegem nevoia Guvernului de a găsi soluţii pentru criza bugetară şi nici noi nu ne dorim afectarea PNRR sau suspendarea fondurile europene, însă considerăm că există soluţii mai dezirabile şi care nu ar fi de natură să ne afecteze competitivitatea. În ciuda poziţiei critice pe care o avem despre acest pachet de măsuri, rămânem parteneri de dialog şi aşteptăm din partea Guvernului, aşa cum s-a angajat, să avem o consultare amplă şi fără grabă despre sistemul fiscal românesc”, a declarat Radu Burnete.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea, marţi, în Plenul Parlamentului, pe proiectul de lege privind măsurile fiscal – bugetare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *