Economia României s-a dovedit rezistentă la șocuri, în contextul crizelor actuale, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, care face parte și din grupul economic al AmCham. Acesta estimează că, în următorul deceniu, România ar putea ajunge și chiar trece peste media UE în ceea ce privește PIB pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare.
Aceasta a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe regionale, organizată în această săptămână, la Cluj, de Camera de Comerț Americană din România – AmCham: Comunități inovatoare – Investiții locale pentru succesul global.
Interes crescut pentru investiții în România
Economia României s-a dovedit rezistentă la șocuri, spune Andrei Rădulescu, care face parte din grupul economic al AmCham. Acesta consideră că România se va număra printre puținele țări care vor beneficia de contextul actual, prin integrarea în blocul NATO, în UE și întărirea legăturilor cu occidentul. “Vestul va investi din ce în ce mai mult în România”, consideră Rădulescu. Acesta subliniază că încrederea în economie a crescut, iar un indicator semnificativ e creșterea cu 10% a investițiilor străine directe în primele trei luni ale anului, la 2,3 miliarde de euro.
În ceea ce privește investițiile, România chiar ar putea profita de un moment neașteptat de vizibilitate, în actualul context mondial, a spus și Letiția Pupăzeanu, director executiv AmCham. „Acest război (al Rusiei în Ucraina, n.red.) a pus România în lumina reflectoarelor, lumea întregă știe unde e România, constatăm un interes exponențial crescut de investiții în România, primim mult mai multe emailuri și solicitări de întâlniri, sunt companii americane, dar nu numai care vor să știe cum pot veni în România, unde se pot localiza. Noi încurajăm investițiile în România, vrem să înțelegem ce putem direcționa către Cluj”, a spus reprezentanta AmCham.
Ne apropiem de media UE la PIB/ capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare
În 2030, PIB pe cap de locuitor, măsurat în paritatea puterii de cumpărare, va trece de media UE, estimează Rădulescu. “În 1995, eram la o treime din media UE, anul trecut ajungeam la 73%, suntem aproape de nivelul Ungariei și Poloniei. În acest deceniu putem ajunge la 100% în UE, ca PIB/ cap locuitor, măsurat putere de cumpărare”, consideră acesta.
Amintim, în ceea ce priveşte PIB-ul per capita în 2021 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS), România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, în grupă cu Portugalia – care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, şi Polonia, 77%. Potrivit Eurostat, PIB-ul per capita în România a fost mai mare decât în Letonia, Croaţia, Slovacia, Grecia şi, pe ultimul loc, Bulgaria (55%).
O analiză extinsă Economedia, pe acestă temă, cu evoluția României, avantajele și piedicile în calea creșterii:
Inflație record
Rădulescu a făcut referire și la inflație. “Avem un puseu inflaționist peste tot în lume, iar cauza principală ține de speculația din piața de energie. Oricând Rusia poate să îi intre în incapacitate de plată […] BNR nu poate contracare presiunilor de pe piața energei, care se vor risipa. Ce se întâmplă pe piața energiei nu are legătură cu cerea și oferta. După pandemie, în contextul politicilor legate de energie verde, economie digitală, companiile din sectorul de energie știu că trebuie să plătească factura pentru această tranziție și nu au resure pentru aceste investiții. Au speculat în contextul actual, prețurile au crescut puternic”, crede Rădulescu.
Amintim, în acest context, că aprilie a marcat un nou record al inflației: creșterea din ultima lună de 3,74% depășește chiar și creșterea acumulată pe întreg parcursul anului 2020 (2,1%), sintetizează echipa de cercetători a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor și prezintă evoluția indicatorului în ultimii doi ani. În 2022, după trecerea de pragul de 10% în martie, luna următoare am ajuns deja la o rată anuală a inflației de 13,8%. Suntem la cele mai ridicate niveluri de la introducerea leului nou. În martie, în tabloul Eurostat, România figura cu o rată anuală a inflației de 9,6%, la egalitate cu Slovacia, lista cuprinzând alte opt țări cu procente mai ridicate. Într-o singură lună, țara noastră a mai urcat două poziții în acest clasament. Mai multe AICI
O altă veste bună pentru mediul de afaceri ar mai fi, spune Rădulescu, și faptul că anvelopa salarială din administrația publică a crescut într-un rirm inferior inflației. “E o evoluție mult mai bună decât în 2007, 2008. Totalul cheltuielilor cu salariile din administrația publică e în ritm inferior față de inflație, ceea ce e o chestiune pozitivă pentru mediul privat, care plătește cheltuielile”, spune analistul.
“Sectorul privat din România a învățat lecțiile crizelor anterioare”. Dar avem un puternic deficit pe piața muncii
“Sectorul privat din România a învățat lecțiile crizelor anterioare, comportamene e mult mai echilibrat, e competitiv cu orice sector privat din Europa de Vest sau SUA. Acest lucru explică gradul ridicat de rezistență la riscuri”, consideră analistul.
În ceea ce privește companiile locale și reziliența mediului de afaceri, acestea s-au adaptat rapid în pandemie și continuă să reziste și pe timp de război, a spus ulterior, în cadrul aceleiași conferințe, și antreprenorul Voicu Oprean, fondator al companiei IT listate la bursă Arobs.
„Noi lucrăm în șapte țări și pot să confirm că avem o competitivitate și am avut o reziliență extraordinară în pandemie, cred că e valabil pentru firmele din secorul IT. Lumea s-a adaptat relativ repede după pandemie, apoi a apărut conflictul din Ucraina, sectorul de business s-a mobilizat, si-a creat anumite automatisme și un proces de lucru pe care îl vedem în continuare”, a spus Oprean. Pentru dezvoltare, firmele locale ar trebui să se pregătească să acceseze fonduri prin PNRR, alături de alte programe de finanțări europene și din sistemul bancar.
Pe de altă parte, deficitul de forță de muncă rămâne o temă reală: România e țara care a pierdut “cel mai mult și cel mai rapid din populația activă”.