Rafinăriile de stat din China evită să încheie noi contracte pentru petrol rusesc

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Rafinăriile de stat din China onorează contractele petroliere rusești existente, dar evită altele noi, ținând seama de apelul Beijingului la prudență, pe măsură ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei se înmulțesc, au declarat șase persoane pentru Reuters.

Sinopec, cel mai mare rafinător din Asia, CNOOC, PetroChina și Sinochem, condus de stat, au evitat să încheie noi contracte pentru luna mai în materie de comerț cu mărfuri rusești, susțin sursele.

Conform Reuters, companiile de stat chineze nu doresc să fie privite drept sprijinind în mod deschis Moscova, cumpărând volume suplimentare de petrol, după ce Washingtonul a interzis petrolul rusesc luna trecută, iar Uniunea Europeană a impus sancțiuni asupra exportatorului rus Rosneft și Gazprom Neft.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Întreprinderile de stat sunt precaute, deoarece acțiunile lor ar putea fi văzute ca reprezentând guvernul chinez și niciunul dintre ei nu dorește să fie identificat drept cumpărător de petrol rusesc”, a spus una dintre surse.

China și Rusia au dezvoltat legături din ce în ce mai strânse în ultimii ani și, de curând, în februarie, au anunțat un parteneriat „fără limite”, iar China a refuzat să condamne acțiunea Rusiei în Ucraina sau să o numească o invazie.

China a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, deși un înalt diplomat a declarat sâmbătă că Beijingul nu eludează în mod deliberat sancțiunile împotriva Rusiei.

China, cel mai mare importator de petrol din lume, este cel mai mare cumpărător de țiței rusesc, cu 1,6 milioane de barili pe zi, din care jumătate sunt furnizate prin conducte în baza unor contracte guvernamentale.

O scădere a importurilor de petrol rusesc ale Chinei ar putea determina rafinăriile sale gigantice de stat să apeleze la surse alternative, ceea ce ar pune presiune suplimentară pe aprovizionarea globală. Prețurile de referință ale petrolului Brent au ajuns la maximele din ultimii 14 ani, de aproape de 140 de dolari pe baril, la începutul lunii martie, după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: