Raiffeisen întârzie ieşirea din Rusia, iar Austria apără legăturile îndelungate cu Moscova/ Americanii fac presiuni, dar austriecii speră ca războiul să se încheie curând (Reuters)

raiffeisen rusia Sursa foto: Twitter/@Raiffeisen_Ru

Raiffeisen Bank International (RBI) amână planurile de a părăsi Rusia, au declarat pentru Reuters trei persoane familiare cu poziția sa, în timp ce Austria își intensifică apărarea legăturilor de lungă durată cu Moscova.

Raiffeisen (RBI), cea mai mare bancă occidentală din Rusia, intenționa să se desprindă de activitatea sa din Rusia, care asigură o linie de salvare în materie de plăți pentru sute de companii din această țară, până în septembrie, după ce a fost supusă la presiuni din partea autorităților europene de reglementare.

Austria și RBI, care se află, de asemenea, în centrul unei anchete americane privind legăturile sale cu Rusia, se opun acestei măsuri în speranța că războiul din Ucraina se va încheia în curând, au declarat persoanele respective pentru Reuters.

Între timp, oficialii austrieci își intensifică apărarea RBI în Europa și la Washington, spunând că a fost pe nedrept vizată, au declarat două persoane care au cunoștință de gândirea guvernului, punând la încercare hotărârea occidentală de a izola Moscova.

Deși Austria susține public Ucraina, mai mulți oficiali care au vorbit cu Reuters au declarat că sunt reticenți în a rupe complet legăturile vechi de zeci de ani cu Rusia, crezând că va fi încă posibilă restabilirea relațiilor.

RBI nu și-a prezentat încă planul supraveghetorilor de la Banca Centrală Europeană (BCE), au declarat două persoane care au cunoștință de relațiile cu banca centrală, ceea ce face ca o separare să fie puțin probabilă până în septembrie.

Banca vrea să aștepte aprobarea BCE înainte de a cere undă verde acționarilor săi, au declarat două dintre persoanele care cunosc poziția sa, ceea ce ar putea dura luni de zile.

În plus, înainte ca RBI să acționeze, va fi nevoie de aprobarea băncii centrale a Rusiei, a ministerului de finanțe și, în cazul unei vânzări, chiar a președintelui rus Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au transmis clar RBI, care are aproximativ 2.600 de clienți corporativi, 4 milioane de deținători de conturi locale și 10.000 de angajați, că doresc ca aceasta să rămână pentru că permite efectuarea de plăți internaționale, a declarat una dintre persoane.

BCE a îndemnat RBI să nu plătească dividende în acest an din cauza îngrijorărilor sale legate de Rusia, a declarat una dintre persoane.

RBI analizează, de asemenea, o vânzare ca alternativă pentru a debloca capitalul de până la 4 miliarde de euro imobilizat în ramura rusească profitabilă.

Prezența RBI subliniază profunzimea relațiilor dintre Austria și Rusia, care mențin legături strânse prin intermediul gazoductelor rusești și al finanțelor, Viena fiind un centru pentru numerar din Rusia și din foștii săi vecini sovietici.

Guvernatorul băncii centrale austriece, Robert Holzmann, a discutat cu președintele BCE, Christine Lagarde, despre preocupările legate de presiunile asupra băncii, a declarat o persoană care are cunoștință despre aceste discuții.

Banca centrală a Austriei și BCE au refuzat să comenteze.

Raiffeisen se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea Washingtonului și a predat date despre tranzacțiile rusești autorității de sancțiuni a Statelor Unite – Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei, au declarat pentru Reuters trei persoane care au cunoștință despre această anchetă.

Una dintre aceste persoane a spus că aceste informații reprezintă o amenințare în cazul în care ar fi descoperite încălcări ale sancțiunilor. Raiffeisen a declarat că a respectat sancțiunile și că a cooperat cu OFAC.

La jumătatea lunii iunie, ministrul austriac de finanțe, Magnus Brunner, a vorbit cu Brian Nelson, cel mai înalt oficial al Trezoreriei SUA în materie de sancțiuni, subliniind cooperarea, a declarat o persoană care are cunoștință despre acest subiect.

O altă sursă a declarat că acesta a îndemnat SUA să nu facă presiuni asupra RBI.

Un purtător de cuvânt al ministerului austriac de finanțe a declarat că și alte bănci europene sunt active în Rusia.

“O bancă nu poate părăsi o astfel de țară peste noapte”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a criticat ceea ce a descris ca fiind pretenția că Austria ar fi o excepție.

Prezența RBI în Rusia s-a dovedit a fi un motiv de diviziune în cadrul conducerii sale, precum și în rândul băncilor regionale care controlează grupul, unii susținând plecarea acesteia.

Sursa foto: Twitter/@Raiffeisen_Ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *