Sistemul energetic românesc, nevoit să alimenteze două țări la început de 2025

Redacția Matei Ionescu ian. 4, 2025 2 comentarii 11766 vizualizări
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Am început anul 2025 cu exporturi de cantități – record de gaze către Republica Moldova, care acoperă practic întreg necesarul de consum al vecinilor. Din datele interactive Transgaz se vede cum pleacă zilnic, peste sub Prut, 5 milioane de metri cubi de gaze (azi, 5,1 milioane metri cubi, în zi de weekend), cele mai mari cantități înregistrate vreodată pentru schimburile bilaterale cu moldovenii. Facem acest lucru pentru că vecinii nu au efectiv nicio altă soluție pentru asigurarea consumurilor energetice, fiind total dependenți de România, după ce Ucraina a sistat tranzitul gazului rusesc, de la 1 ianuarie.

Nu numai la gaze sunt dependenți moldovenii de noi, ci și la electricitate, pentru că nu au producție proprie, o dată ce termocentrala Cuciurgan, din Transnistria nu funcționează, pentru că, la rândul ei, nu dispune de gaze.

Dacă luăm în considerate că și sistemul de transport gaze al moldovenilor este operat de Transgaz-ul românesc, care l-a preluat, din 2022, dar și că le oferim spațiu de stocare pentru gaze în depozitele noastre subterane, putem spune că dependența Moldovei de noi este totală. Cantitățile de energie pe care le trimitem peste Prut, fie ele gaze sau electricitate, sunt plătite de Chișinău, însă sunt mai scumpe decât ce primeau ei de la ruși, astfel încât Moldova are o reală problemă financiară în a-și plăti energia.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

La rândul nostru, și noi avem Sistemul Energetic Național și Sistemul Național de Transport Gaze sub presiune, pentru că alimentăm două țări. Dacă, deocamdată, acest lucru este posibil, dat fiind că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, caracterizată prin consumuri mai reduse, nu știm încă ce se va întâmpla când toată lumea revine la lucru și dacă nu cumva vom avea și episoade de vreme geroasă, caracaterizate prin consumuri energetice mari.

Este de precizat, deși am început sezonul rece 2024 – 2025 cu depozitele de gaze pline la peste 100% din capacitate (o specificitate tehnică permite acest lucru), depozitele sunt în prezent la 60% din capacitate, iar sezonul rece poate dura încă trei luni, până în aprilie.

Revenind la schimburile de gaze cu vecinii de peste Prut, trebuie spus că exportul reprezintă circa 20% din producția curentă de gaze a României. O parte din acest export reprezintă gaz stocat în vară de moldoveni, dar cea mai mare parte este chiar gaz extras din subsolul României de Petrom ori Romgaz.

Pe măsură ce a crescut exportul de gaze către Moldova, a scăzut cel către Ungaria. Nici 2 milioane de metri cubi nu mai trec către Ungaria, de unde, până spre sfârșitul anului trecut, treceau 7 milioane metri cubi. În fapt, acesta este un tranzit, pentru că ungurii aduc gaz rusesc via Turcia, Bulgaria și România, noi împreună cu sârbii rămânând singurele rute disponibile pentru unguri, după ce Ucraina a devenit un capitol închis pentru gaze.

Per total, avem în acest zile un total disponibil de 50,9 milioane metri cubi, din care producția curentă de peste 24 milioane de metri cubi și extracția din depozite de 21 milioane mc. Se adaugă 6 milioane din import.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pe lângă modul precar de exprimare în scris , autorul folosește termeni în mod incorect .
    De exemplu : …. înregistrate vreodată pentru schimburile bilaterale cu moldovenii Schimburile cu moldovenii sunt unilaterale , nu bilaterale. România nu importă gaze din Moldova.
    Las la o parte tonul ușor peiorativ – moldovenii.
    Alt exemplu : …., peste sub Prut , …..
    Menționarea că moldovenii nu produc energie electrică este falsă . Nu produc suficient ca să își acopere consumul .
    Pe de altă parte , moldovenii primeau doar gaze de la ruși nu și electricitate , aceasta fiind livrată de Transnistria de la centrala Cuciurgan .
    O precizare , nu este nicio legătură între exportul de gaze către Moldova și cel către Ungaria .
    Doamna Deacu și alți autori mai fac câte o greșeală , asta e , dar nivelul articolelor domnului Matei Ionescu este deplorabil . Sunt și câteva typo-uri pe care nu le-am menționat.

  2. serios?? adica si la noi se sustine sistemul energetic cu importuri scumpe ca sa facem acte de caritate pentru altii!! chiar a tampit toti de la comanduire, apoi aceste donatii apar pe facturile noastre de energie electrica, bravo!!

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.