Raport. Aproape 30% dintre profesioniști spun că au încercat ChatGPT la locul de muncă. Redactarea de e-mailuri și generarea de bucăți de cod, printre cele mai populare utilizări

ChatGPT Sursa foto: Dreamstime

Unii dintre primii utilizatori experimentează deja programul de inteligență artificială generativă ChatGPT la birou. În câteva secunde, specialiștii în marketing generează texte noi, iar inginerii de software depanează coduri, scrie Bloomberg.

Aproape 30% dintre cei aproape 4.500 de profesioniști chestionați luna aceasta de Fishbowl, o platformă socială deținută de site-ul de evaluare a angajatorilor Glassdoor, au declarat că au folosit deja ChatGPT de la OpenAI sau un alt program de inteligență artificială în activitatea lor. Printre respondenți se numără angajați de la Amazon, Bank of America, JPMorgan, Google, Twitter și Meta. Chatbotul folosește inteligența artificială generativă pentru a scrie în câteva secunde răspunsuri asemănătoare cu cele umane la solicitări, dar, deoarece a fost antrenat pe baza informațiilor disponibile în mod public pe internet, în cărți și pe Wikipedia, răspunsurile nu sunt întotdeauna exacte.

În timp ce ChatGPT a „aprins” dezbateri în anumite colțuri ale internetului atunci când a fost lansat pentru uz public în noiembrie, publicul larg este încă în curs de informare. Experții anticipează că acest tip de inteligență artificială va fi transformator: ChatGPT va deveni „calculatorul pentru scris”, spune un economist de top de la Universitatea Stanford. Microsoft este în discuții cu OpenAI pentru a investi până la 10 miliarde de dolari. De asemenea, gigantul software dorește să integreze GPT, modelul lingvistic care stă la baza ChatGPT, în programele sale Teams și Office, utilizate pe scară largă. Dacă acest lucru se va întâmpla, tehnologia AI ar putea foarte bine să fie adusă în mainstream.

Profesioniștii din domeniul marketingului au fost deosebit de dornici să testeze acest instrument: 37% dintre ei au declarat că au folosit AI la locul de muncă. Lucrătorii din domeniul tehnologiei nu au fost cu mult în urmă, cu 35%. Consultanții au urmat cu 30%. Mulți folosesc tehnologia pentru a redacta e-mailuri, pentru a genera idei, pentru a scrie și a rezolva probleme de cod și pentru a rezuma cercetările sau notele de ședință.

Directorii executivi folosesc ChatGPT pentru a face brainstorming și pentru a-și compune e-mailurile, de asemenea. „Oricine nu folosește acest lucru va fi în scurt timp foarte dezavantajat. Adică, în scurt timp. Adică, foarte curând”, a declarat pentru CNN Jeff Maggioncalda, directorul executiv al platformei de învățare online Coursera. „Mă gândesc doar la capacitatea mea cognitivă cu acest instrument. Față de înainte, este mult mai mare, iar eficiența și productivitatea mea sunt mult mai mari”.

Viteza și versatilitatea instrumentului a uimit mulți utilizatori. „Am descoperit ChatGPT în urmă cu aproximativ o lună”, a postat pe FishBowl o persoană care s-a identificat ca fiind director executiv. „Îl folosesc în fiecare zi. Mi-a schimbat viața. Și planul meu de personal pentru 2023”.

Unii chiar se sprijină pe el ca pe o cârjă: Un manager de produs nou angajat la o firmă fintech a cerut sfaturi pe FishBowl, spunând că era „100% pierdut” în noul său rol. „Prefă-te până când reușești, așa cum ai făcut la interviu. Când ai îndoieli, întreabă ChatGPT”, a venit răspunsul.

În mijlocul entuziasmului, cercetătorii au emis note de precauție.

În timp ce o mare parte a anxietății s-a concentrat pe ceea ce înseamnă ChatGPT în domeniul educației – școlile publice din New York au interzis utilizarea acestuia – experții spun că întreprinderile trebuie să se gândească la politicile lor pentru noul instrument cât mai curând. Dacă nu o fac, acestea riscă unele dintre capcanele pe care ChatGPT și alte modele de inteligență artificială le pot introduce, cum ar fi erori factuale, încălcarea drepturilor de autor și scurgeri de informații sensibile ale companiei.

Totuși, tehnologia este aici pentru a rămâne și va deveni probabil din ce în ce mai răspândită. Multe programe asistate de AI există deja, iar odată cu OpenAI, care urmează să lanseze API, sau interfața de programare a aplicațiilor, numărul de aplicații specializate construite pe baza acestui instrument se va înmulți.

În timp ce unii profesioniști nu sunt convinși de caracterul practic al cazurilor de utilizare sau de calitatea rezultatelor, alții sunt convinși că lucrătorii sunt la doar câțiva ani distanță de a fi înlocuiți de această tehnologie. „Dacă ChatGPT începe să facă diapozitive (de PowerPoint), eu sunt terminat”, a scris un angajat al Deloitte. („Îmi pare rău frate… Există deja”, au răspuns alți doi).

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *