Raport BVB: Piața de capital din România începe anul cu un plus de 4% pentru companiile incluse în indicele BET și cu un record de 133.000 de investitori

BVB, Bursa de Valori București

Prima luna din 2023 s-a încheiat cu un avans de peste 4% pentru companiile listate la Bursă de Valori București (BVB) și incluse în indicele BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 20 de companii, arată un raport publicat azi de BVB. Rundele de finanțare realizate prin intermediul pieței de capital au continuat în ianuarie, când a fost listată a nouă emisiune de obligațiuni. Numărul investitorilor prezenți pe piață de capital a continuat să crească și a ajuns la 133.000 la finalul anului trecut, potrivit datelor FCI.

Piața de capital din România a început anul cu o serie de creșteri semnificative la nivelul indicilor BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii, și BET-TR, care include și dividendele oferite de acestea. Companiile listate la Bursă de Valori București (BVB) incluse în acești indici au încheiat prima luna din 2023 cu un avans de 4%. Indicele BET a închis ultima ședința de tranzacționare la un nivel de 12.139 puncte, iar BET-TR la un nivel de 23.611 puncte. De altfel, în ianuarie toți indicii BVB au fost pe plus, cu excepția BET-FI, care a avut o scădere de 1%.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată la nivelul indicelui care include companiile din energie, BET-NG urcând cu 6%. Evoluția pozitivă a pieței de capital vine după un an 2022 marcat de volatilitate și incertitudini, notează raportul. La nivelul pieței de capital românești s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacționare, lichiditate medie zilnică și număr de tranzacții.

Astfel, Bursa de Valori București (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare realizată pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei, în creștere cu 11% față de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piață Reglementată (PR) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 11% și a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce privește numărul de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate piețele: peste 1,67 milioane de tranzacții. În același timp, incertitudinile internaționale au condus la scăderi ale pieței, de 10,7% pentru indicele BET și de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Numărul investitorilor de pe piață de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 62% realizată într-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un nou maxim istoric pentru piață de capital din România. Într-un context regional și internațional dificil, în 2022, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanțare. Valoarea totală a rundelor de finanțare de anul trecut a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. În ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finanțare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de acțiuni și 111 emisiuni de obligațiuni.

Din perspectiva listărilor, anul 2023 a început la BVB cu listarea unei noi emisiuni de obligațiuni corporative, în valoare de 490 milioane lei.

„Piață de capital a început anul foarte bine, iar companiile listate s-au bucurat de aprecieri ale prețurilor, indicele BET având o creștere de 4%. Rundele de finanțare derulate prin piață de capital continuă, deja am avut o prima listare în acest an cu obligațiuni corporative în valoare de aproape jumătate de miliard de lei și avem semnale clare că mai multe companii se pregătesc de listare.  România a început demersurile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și îndeplinirea cu succes a acestui parcurs va aduce un plus de valoare tuturor companiilor românești care vor înțelege că printr-o mai bună guvernanță corporativă pot avea acces la importante resurse de capital deținute de investitorii internaționali”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

La rândul său, Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, spune că la începutul anului au demarat o serie de proiecte concrete pentru îmbunătățirea relației cu investitorii și de creștere a lichidității acțiunilor listate la bursă. “Împreună cu BERD am lansat “Investor Relations and Liquidity Support Programme” și recent am completat platforma BVB Research cu o secțiune dedicată investitorilor individuali. Cererea oficială de autorizare a Contrapărții Centrale a fost depusă la ASF, documentație ce conține peste 150 de documente însoțite de traducerile acestora în limba engleză. Urmăm pașii care sunt impuși de reglementări și, în final, această aplicație va fi evaluată la nivelul colegiului ESMA. Avem că target operaționalizarea CCP în trimestrul IV al acestui an”, a spus Tănase.

Proiectul Contrapartii Centrale a intrat într-o etapă tehnică a implementării și a autorizării, iar primele produse derivate vor fi disponibile pe piață de capital în 2023. Proiectul Made în România , lansat în 2017 de BVB pentru a promova companiile românești, a ajuns la cea de-a V-a ediție, iar de la debutul programului, un număr de 16 companii au listat la bursă acțiuni sau obligațiuni, astfel încât rundele de finanțare derulate de acestea au depășit 212 milioane euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *