Raport din piața muncii: Salariul minim a crescut cu 17,6% în România / Acesta e de trei ori mai mic decât în țări ca Germania, Franța și Olanda

Redacția mart. 24, 2023 1 comentarii
bani economii financiar portofel sarac

Salariul minim în România a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023,  majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariați, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, arată un raport al platformei de anunțuri OLX. Analiza subliniază însă că suntem încă în urma multor state europene.

Conform datelor Eurostat, anul trecut România s-a clasat pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria (unde salariul minim era de 1.785 de lei brut pe lună în al doilea semestru din 2022), Letonia (2.458 lei brut pe lună) și Ungaria (2.479 lei brut pe lună). “Chiar și cu o creștere constantă a salariului minim în ultimii ani, acesta rămâne de trei ori mai mic, în comparație cu salariul minim din țări precum: Germania, Franța și Olanda”, arată analiza.

În contextul european, noua directivă aprobată de Parlamentul European încurajează dreptul salariaților la o viață decentă, în care salariul oferit să acopere necesitățile zilnice, dar și costul vieții într-un mediu economic european. “Pentru a respecta acest drept, statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să evalueze aplicabilitatea salariului minim în funcție de țară și să ia măsurile necesare pentru a asigura corectitudinea acestuia. Astfel, statele au posibilitatea de a utiliza ca referință servicii la prețuri reale sau fixarea salariilor minime la procentul de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. Prin prisma climatului economic actual, cât și a directivei europene aprobate în toamna anului trecut, este sugerată o posibilitate de creștere a salariului minim și în anii următori. Pe baza statisticilor prelevate în cadrul raportului Locurilor de Muncă 2022, salariul minim brut pe lună, în valoare de 3000 lei, reprezintă 45% din nivelul salariului mediu la nivel național în 2023. Majorarea salariului minim poate reprezenta motivația necesară pentru o paletă mai extinsă de candidați, de a aplica în cadrul unui loc de muncă, în contextul deficitului de personal pe care îl resimt companiile din țară”, conchid reprezentanții olx.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *