România a deportat peste 2.600 de persoane în 2022, clasându-se la mijlocul clasamentului Eurostat. Franța este țara din UE care a efectuat cel mai mare număr de deportări, cu 14.240 de persoane în 2022, urmată de Germania cu 13.130 de persoane și Suedia cu 10.490 de persoane.
Graficul realizat de Statista prezintă numărul înregistrat de resortisanți ai țărilor terțe care au fost deportați ca urmare a unui ordin de părăsire a unuia dintre statele membre sau a unei țări AELS în 2022. Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) este o organizație interguvernamentală care grupează Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Media anuală pe 10 ani pentru solicitanții de azil din fiecare țară inclusă în graficul realizat de Statista evidențiază faptul că cel mai mare număr de solicitanți de azil și cel mai mare număr de deportări în alte țări se înregistrează atât în Franța, cât și în Germania, cele mai populate două țări ale UE.
Privind aceste cifre una lângă alta, Suedia iese în evidență prin numărul relativ ridicat de deportări în comparație cu numărul mediu de solicitanți de azil.
În 2022, cele mai mari grupuri de cetățeni cărora li s-a cerit să părăsească teritoriul unui stat membru al UE au fost algerienii (33.535), marocanii (35.510) și cetățenii din Pakistan (25.280). În 2022, 94.970 de cetățeni din afara UE care au primit un ordin de părăsire a unui stat membru al UE au fost deportați în altă țară.
Acest grafic reflectă doar doi parametri și, prin urmare, doar o impresie rapidă a unui subiect complex, oferind o idee despre amploarea numărului de persoane deportate în contrast cu afluxul mediu. Oamenii migrează dintr-o țară în alta din tot felul de motive și, desigur, nu numai solicitanții de azil se vor număra printre cei care vor fi trimiși înapoi în alte țări.