Raport Goldman Sachs: Economia europeană va fi împinsă în recesiune în această iarnă/ Totuși economia se va contracta cu doar 0,7% în trimestrul 4 din 2022-trimestrul 2 din 2023

Calcul economie contabilitate bani

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, estimează că economia europeană va fi împinsă într-o recesiune în această iarnă, din cauza crizei energetice, pe măsură ce sondajele și datele de producție indică o încetinire semnificativă în industriile energo-intensive, iar inflația ridicată va reduce veniturile reale ale gospodăriilor, potrivit unui raport al companiei.

Goldman Sachs vede totuși o recesiune mai puțin adâncă, deoarece datele concrete au rămas surprinzător de rezistente, reechilibrarea pieței gazelor a redus riscul de raționalizare a energiei, iar guvernele au oferit un sprijin fiscal semnificativ. Instituția preconizează că economia zonei euro se va contracta cu doar 0,7% în perioada 2022T4 – 2023T2 (față de 1,1% anterior).

Potrivit raportului, situația aprovizionării cu gaze naturale a Europei rămâne fragilă, politica fiscală va încetini probabil creșterea în 2023-24, pe măsură ce sprijinul energetic se va reduce, iar criza gazelor naturale este posibil să lase pagube substanțiale pe partea de aprovizionare. Prin urmare, Goldman Sachs estimează o redresare atenuată și reduce previziunile de creștere în prima parte a anului 2023 și în primul trimestru din 2024.

„Ne așteptăm acum la o creștere la nivelul întregii zone de -0,1% pentru 2023 și de 1,4% pentru 2024, aproape de consens în următoarele două trimestre, dar ușor sub nivelul pentru restul anului 2023 și începutul anului 2024”, se menționează în raport.

În ceea ce privește la nivelul țărilor, analiștii de la Goldman Sachs estimează ca Germania și Italia să fie mai afectate de criza energetică decât Franța și Spania. Creșterea randamentelor suverane, datoria ridicată și creșterea slabă lasă noul guvern al Italiei pe o traiectorie fiscală îngustă, evidențiind vulnerabilitățile fiscale pe termen mediu. Guvernul francez a întâmpinat dificultăți în a construi o majoritate în jurul bugetului său pentru 2023 și persistă incertitudinea politică (inclusiv posibilitatea unor alegeri anticipate).

Deși prețurile la gaze au scăzut semnificativ, analiștii se așteaptă ca inflația din zona euro să atingă un vârf în luna decembrie. Este probabil ca inflația de bază să scadă treptat în 2023, pe măsură ce inflația prețurilor bunurilor se va răci, dar vedem o inflație a serviciilor lipicioasă din cauza presiunilor continue asupra costurilor forței de muncă și ale energiei. Instituția financiară se așteptă ca inflația de bază să se încheie în 2023 la 3,1% și în 2024 la 2,2%.

„Ne așteptăm ca BCE să reducă ritmul de majorare la 50 pb în decembrie, pe măsură ce rata de depozit se apropie de rata neutră, personalul BCE își reduce proiecțiile de creștere, iar Fed își încetinește ritmul de majorare. Dar, având în vedere o recesiune mai puțin adâncă și presiunile inflaționiste în curs de desfășurare, ne așteptăm acum ca Consiliul guvernatorilor să ducă rata depozitelor la 3% cu o ultimă majorare de 25 puncte de bază în mai 2023. Ne așteptăm ca oficialii BCE să decidă în primul trimestru să înceapă o dezangajare pasivă a programului său de achiziționare de active în al doilea trimestru”, potrivit raportului.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *