Raport Google: Inteligența artificială generativă poate genera un plus de 5% pentru PIB-ul României în următorii 10 ani. Avertisment: România este în urmă, inclusiv în regiune

WhatsApp Image 2024-05-30 at 18.43.19

Adoptarea inteligenței artificiale generative poate genera un plus de 5% pentru Produsul Intern Brut (PIB) al României, respectiv un adaos anual de 14-16 miliarde  de euro, în următorii 10 ani, arată un raport prezentat joi de Google, realizat de o un grup internațional de consultanță (Implement). Totuși, o întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce acest impact la numai 1% din PIB. Google avertizează că România este în urmă la adoptarea generative AI, nu doar în UE, cât și în regiune.

Cele mai importante rezultate ale studiului:

Generative AI va genera un plus de 5% la PIB în următorii 10 ani. 90% se va materializa prin productivitate mai mare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

O adoptare mai rapidă va duce la un impact de +7% din PIB, respectiv de 20-22 miliarde euro.

O întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce potențialele castiguri pentru PIB de la 5% la 1%.

Au fost analizate 3 grupuri de joburi, respectiv un total de 7,8 milioane de joburi.

Dintre acestea, 42%, respectiv 3,3 milioane de joburi, nu vor fi afectate de automatizarea adusă de Generative AI. Printre aceste joburi se regăsesc cele precum muncitori din construcții, îngrijitori personali etc.

În schimb, 54% dintre joburi, respectiv 4,2 milioane, probabil vor fi augmentate de Generative AI. Printre acestea se regăsesc joburi de profesori, de manageri.

Complet automatizate vor fi 4% dintre joburi, respectiv 0,3 milioane de joburi. Cele afectate vor fi joburile de librari, lucrători de suport cleric, vânzători contact center.

AI va și crea joburi, arată raportul. Totodată, Generative AI va crește productivitatea în toate sectoarele din România. Sectoarele care vor beneficia cel mai mult sunt informații și finanțe (1,5% creștere a productivității), business și finanțe (creștere de 1,4% a productivității) și administrația publică (creștere de 1,4% a productivității). În schimb, vor beneficia cel mai puțin construcțiile și manufactura (0,6% și 0,7% creștere a productivității).

Raportul mai arată că România a rămas în urmă în adoptarea Generative AI nu doar în UE, ci și în regiune. Doar 2% dintre companiile din România folosesc cel puțin un tip de tehnologie AI, cel mai mic procent din regiune.

Raportul integral poate fi citit aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cum va genera “Generative AI” o crestere in PIB-ul unei tari? Ok sintetizam text, poate niste grafice, chiar si niste campanii publicitare … si? Scriem rapoarte mai repede, rezolvam mai usor cu birocratie UE… Iar de aici 5% crestere PIB !? Generative Ai nu calculeaza necesarul de beton la o casa, nu ia decizii mai bune decat un manager de top sau ceva de genul asta…
    Concluzie: uite un raport cool, faceti bine si bagati bani in noi Google care avem cea mai tare inteligenta artificiala generativa, ca am cam ramas in urma cu vanzarile pe Romania!

  2. Greu cu milioanele și miliardele . Nu mă așteptam de la dvs. , doamna Deacu să faceți o astfel de confuzie. La mai mare !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.