Raport: Inteligența Artificială va forța restructurarea a aproape unul din patru locuri de muncă în următorii cinci ani

inteligenta artificiala, munca, piata muncii, angajati

Inteligența artificială (IA) – și în special IA generativă – începe deja să aibă un impact asupra economiei și a pieței muncii. Aceste efecte variază în funcție de domeniul pieței muncii și între roluri, dar mai multe studii au început să contureze o imagine clară și totul indică faptul că aceste efecte nu fac decât să crească. Desirée Gómez Cardosa este analist în cadrul Observatorului de tendințe și inovații educaționale din cadrul Centrului de inovare în domeniul eLearning (eLinC) al Universității din Catalonia – Barcelona. Universitatea a realizat un raport care stabilește amploarea transformărilor care urmează: aproape unul din patru locuri de muncă va trebui restructurat în următorii cinci ani. Raportul a fost publicat ca acces liber în depozitul instituțional al UOC.

La fel cum puterea mașinilor a înlocuit-o pe cea a oamenilor în revoluția industrială, înlocuirea funcțiilor cognitive umane de către inteligența artificială generativă este preludiul unor efecte profesionale care, potrivit experților, vor avea loc la trei niveluri diferite.

În mod logic, vor fi create noi locuri de muncă pentru persoanele calificate în dezvoltarea inteligenței artificiale și a științei datelor. De asemenea, putem prevedea în mod clar dispariția unor locuri de muncă care vor deveni învechite datorită automatizării sarcinilor. Sectoarele cele mai amenințate sunt cele legate de automatizarea proceselor industriale și de supraveghere și, mai ales ca urmare a inteligenței artificiale generative, multe sarcini legate de procesarea de text, de introducerea de date sau de programare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Al treilea nivel de efecte, între generarea și dispariția locurilor de muncă, va fi reconversia profesională a numeroși lucrători pentru a învăța noi domenii pentru a răspunde noilor nevoi ale angajatorilor lor. Potrivit Forumului Economic Mondial, angajatorii estimează că 23% din locurile de muncă existente în prezent vor necesita un anumit tip de restructurare în următorii cinci ani.

Provocarea noilor competențe

Aceste inegalități vor reprezenta o provocare cu care se vor confrunta atât factorii de decizie politică, cât și proprietarii de întreprinderi. Datele furnizate de diversele rapoarte obținute sugerează că disparitățile care rezultă din peisajul rapid și în schimbare provocat de IA ar putea necesita timp pentru a fi absorbite de piața muncii. Din acest motiv, instituțiile de învățământ superior vor juca un rol important în asigurarea unei formări rapide și de înaltă calitate, care să răspundă cerințelor pieței, cu programe de învățare pe tot parcursul vieții care să permită profesioniștilor în activitate să își actualizeze competențele în domeniul noilor tehnologii.

În mod paradoxal, în ciuda faptului că ne aflăm în era științei datelor, gradul de certitudine cu privire la aceste schimbări este încă dificil de determinat, parțial din cauza volatilității tehnologiei în sine.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: