Raport KPMG: Toți executivii marilor companii din SUA văd venind o recesiune lungă și severă

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Directorii executivi ai celor mai mari companii americane cred că economia SUA va intra în recesiune, iar aceasta va fi și lungă, și destul de severă, iar această convingere vine de la aproape toți cei intervievați. Sentimentul negativ privind direcția economiei s-a accentuat după o serie de creșteri istorice ale dobânzilor de către Rezerva Federală pentru a combate inflația.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanță KPMG, citat de CNN, în rândul a 400 de lideri ai marilor companii americane, un procent uriaș de 91% dintre aceștia preconizează o recesiune în următoarele 12 luni. Mai mult, sondajul, publicat marți, a arătat că doar 34% dintre acești directori executivi cred că recesiunea va fi ușoară și scurtă.

„În ultimii doi ani și jumătate a existat o incertitudine imensă”, a declarat Paul Knopp, președinte și director general al KPMG SUA, referindu-se la pandemia Covid-19 și la îngrijorările legate de inflație. „Acum, avem o altă recesiune iminentă”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Companiile se pregătesc pentru o recesiune și plănuiesc să reducă cheltuielile. O modalitate importantă de reducere a costurilor? Reducerea locurilor de muncă. KPMG a observat că mai mult de jumătate dintre directorii executivi iau în considerare reducerea forței de muncă pentru a face față unei recesiuni.

Dar există și câteva semne de speranță.

Chiar dacă majoritatea directorilor executivi consideră că recesiunea va fi mai mult decât o retragere modestă, mulți dintre directorii executivi consideră că sunt mai bine pregătiți acum pentru a face față unei realități economice atât de dure decât erau în 2008. Prăbușirea Lehman Brothers, criza financiară globală și Marea Recesiune au dus la o dublare a ratei șomajului, de la 5% la 10%, între începutul anului 2008 și sfârșitul anului 2009. „Există un optimism pe termen lung în ceea ce privește economia americană și perspectivele pentru propriile lor organizații”, a declarat Knopp. „Companiile se consideră mai rezistente și mai bine pregătite”.

De asemenea, merită remarcat faptul că, recent, companiile s-au confruntat cu un fel de repetiție generală pentru recesiune, în urmă cu doi ani, în timpul declanșării pandemie COVID. Rata șomajului a urcat la un nivel record de 14,7% în aprilie 2020.

Dar Knopp a spus că directorii executivi sunt în mod clar suficient de nervoși în legătură cu perspectivele pe termen scurt ale economiei încât intenționează să facă modificări ale unor planuri de cheltuieli pe termen lung. Foarte afectate ar putea fi și investițiile în protecția mediului și sustenabilitate, adunate sub „umbrela” ESG. Knopp a remarcat că, deși mulți directori executivi au declarat că sunt de părere că afacerile lor se vor îmbunătăți pe termen lung datorită inițiativelor de mediu, sociale și de guvernanță, s-ar putea să fie nevoiți să întrerupă unele dintre aceste eforturi în următorul an, pentru a menține costurile la un nivel scăzut.

El a adăugat că întreprinderile își dau seama că există riscuri potențial și mai mari în cazul în care se taie prea multe locuri de muncă și se reduc prea mult cheltuielile.

„Companiile nu pot reacționa exagerat pe termen scurt, deoarece acest lucru poate crea probleme pe termen lung. Pandemia a creat în continuare preocupări presante pentru companii”, a declarat Knopp. „Companiile speră că va exista din nou o decolare rapidă a economiei după o încetinire”.

Îngrijorările liderilor companiilor de top sunt aparent împărtășite și de șefii companiilor mai mici.

Un sondaj realizat luna trecută de firma de contabilitate și consultanță Marcum LLP și de Frank G. Zarb School of Business de la Universitatea Hofstra a arătat că peste 90% dintre directorii executivi ai companiilor de dimensiuni medii sunt îngrijorați de o recesiune. Mai mult de un sfert dintre acești directori executivi au declarat că au început deja concedierile sau intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: