Majorarea cotelor de TVA de la 1 august ar putea declanșa un val de cumpărături în luna iulie, arată un raport realizat de Erste.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Vânzările cu amănuntul au scăzut cu -0,5% față de luna precedentă și au crescut cu +2,7% față de anul trecut în luna mai. Datele efective au fost apropiate de prognoza noastră de +2,6% anual.

Banca estimează o încetinire a creșterii vânzărilor cu amănuntul la +2,3% în 2025, comparativ cu +8,6% în 2024.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Consumul privat este afectat de măsurile de consolidare fiscală și de o creștere mai lentă a salariilor reale. Rezervele de economii ale gospodăriilor ar trebui să atenueze parțial aceste riscuri.

Conform Erste, majorarea cotei standard de TVA la 21% (+2 puncte procentuale) și a cotei reduse de TVA la 11% (+2 puncte procentuale pentru alimente, medicamente, apă și +6 puncte procentuale pentru cărți, servicii culturale, energie termică) începând cu luna august ar putea conduce la achiziții anticipate pentru anumite produse și la o creștere temporară a vânzărilor cu amănuntul în luna iulie.

Vânzările de alimente au crescut cu +0,5% față de luna precedentă și au scăzut cu -1,0% față de anul trecut. Cifra de afaceri pentru produsele nealimentare a scăzut cu -0,2% față de luna precedentă și a crescut cu +7,7% față de anul trecut, în timp ce vânzările de carburanți auto au scăzut cu -1,1% față de luna precedentă și au crescut cu +1,2% față de anul trecut, în luna mai.

Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) arată că în luna iunie consumatorii au devenit semnificativ mai pesimiști. Potrivit sondajului, situația financiară a gospodăriilor s-a deteriorat în ultimele 12 luni, iar așteptările pentru următoarele 12 luni au scăzut considerabil. În consecință, gospodăriile sunt mai puțin dispuse să facă achiziții majore în următorul an.

Încrederea în comerțul cu amănuntul a scăzut la -1,3 în iunie, de la -0,4 în mai, pe fondul evaluării negative a situației economice trecute și a perspectivelor viitoare aproape neschimbate.

Piața muncii se slăbește treptat. Rata medie a șomajului a crescut la 5,9% în perioada ianuarie-mai, comparativ cu 5,5% pentru întregul an 2024. Economia locală a creat 27.400 de locuri de muncă în perioada ianuarie-aprilie 2025 (creștere netă), față de 41.300 în aceeași perioadă din 2024. Creșterea salariilor reale s-a înjumătățit în ultimul an, ajungând la +3,2% anual în aprilie, pe fondul presiunilor inflaționiste persistente.

Creșterea creditelor de consum noi s-a temperat în ultimele luni, ceea ce sugerează o evoluție mai slabă a vânzărilor cu amănuntul de produse nealimentare în perioada următoare.