Raport: Prețul chiriilor este în creștere în cele mai multe orașe din UE. Românii din Cluj-Napoca și București plăteau pentru închirierea unei apartament cu un dormitor peste 50% din venitul mediu în 2021

chei apartament casa pexels

Prețul chiriilor este în creștere în cele mai multe orașe mari ale UE. În unele orașe, chiria unui apartament mediu în centru nu depășește 40% din venitul mediu din orașul respectiv. Însă, în România, atât în Cluj-Napoca cât și în București, chiria pentru un apartament cu un dormitor în centru este peste 50% din venitul mediu local, potrivit raportului Monitorului Social, al Fundației Friedrich Ebert

Conform raportului, din 2015 până în 2021, chiriile au crescut cu cel puțin 30% în București și cu cel puțin 40% în Cluj, iar în alte orașe europene creșterile au fost uneori chiar mai mari. 

Chiriile înseamnă un procent uriaș din veniturile unui locuitor în aceste orașe, ceea ce descurajează masiv mobilitatea. Potrivit raportului, dacă pentru a te reloca într-un oraș cu oportunități profesionale înseamnă să plătești și o chirie, un salariu mediu nu îți va fi suficient. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În 2021, un bucureștean cu un salariu mediu punea deoparte măcar 55% din venitul său pentru un apartament cu un dormitor, în timp ce un clujean plătea 52% din venitul său pentru un apartament cu un dormitor. 

„Vestea bună este că procentul din venitul mediu ce ar merge către plata unei chirii este în scădere în România în ultimii ani, de la aproape 70% din venitul mediu în 2015 pentru un apartament cu un dormitor în București sau Cluj până la 55% sau 52% în 2021. Spre comparație, un locuitor mediu din Berlin sau Lyon plătește aproximativ o treime din venitul său lunar pentru chirie și plătea cam același procent și acum 6 ani”, potrivit raportului.

Conform infograficului Monitorul Social, prețurile foarte ridicate la chirii raportate la venituri sunt o problemă des întâlnită în Europa de Est, inclusiv în Atena în ultimii ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: