Raport: Roboții umanoizi vor fi disponibili la vânzare din 2026 / Tesla, 1X și Apptronik lucrează la modele comerciale pentru ajutor prin casă, logistică și companie

Pe scurt

  • Tesla produce robotul umanoid Optimus, pregătit pentru lansare în 2026, promițând schimbări majore în industrii și locuințe.
  • Inovații în robotică: Universitatea Stanford arată că sunt necesare mai puține date pentru antrenarea robotilor, accelerând dezvoltarea.
  • Siguranța roboților prioritizată: Compania 1X, susținută de OpenAI, instrumentalizează feedback real pentru umanoidul Neo.
  • CES 2025 prezintă roboți avansați: Modelele Apollo și Aria subliniază potențialul lor industrial și social.
Articolul integral continuă mai jos
Roboți umanoizi Sursa foto: Printscreen, Raport The Future 100 2025

Roboții umanoizi devin tot mai prezenți în industrie, servicii și, în curând, chiar în locuințele oamenilor. Tesla a anunțat că modelul său Optimus va intra în producție în 2025 și va fi disponibil la vânzare din 2026. În paralel, companii precum 1X și Apptronik dezvoltă roboți avansați, capabili să îndeplinească sarcini industriale și casnice, potrivit Raportului The Future 100 2025.

Roboții ar putea duce la bun sfărșit sarcini precum ridicarea obiectelor în timpul unei mutări, administrarea medicamentelor persoanelor în vârstă sau pur și simplu curățenia.

Tesla investește în roboții umanoizi

Tesla a anunțat că robotul său Optimus va intra în producție în anul 2025 și va fi disponibil la vânzare din 2026.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În timpul unui eveniment din octombrie 2024, roboții Optimus au părut neobișnuit de competenți. Ei păreau să lucreze în sală și să socializeze cu invitații. Unul dintre ei era îmbrăcat cu o pălărie de cowboy și primea ordine să servească băuturi la bar.

„Cred că acesta va fi cel mai grozav produs vreodată, de orice fel”, a declarat Elon Musk, CEO-ul Tesla.

Totuși, el a omis să menționeze că roboții demonstrativi nu acționau autonom, ci erau controlați de la distanță.

De asemena, un pas înainte pentru robotică a avut loc în 2024, când Universitatea Stanford a publicat lucrarea „Aloha”. Această cercetare a arătat că sistemele robotice vor avea nevoie de mult mai puține date decât se așteptau până acum pentru instruire.

„Spre deosebire de modelele lingvistice mari, care se pot antrena pe tot ceea ce este scris, sau sistemele de imagine, care se pot antrena, de asemenea, pe biblioteci de imagini foarte mari, roboții trebuie să se antreneze cu date din lumea reală”, a explicat Hussein Kanji, absolvent al Universității Stanford și fondator Hoxton Ventures.

„Nu avem oameni care să se plimbe înregistrând 24/7 mișcările lor pentru a le oferi roboților, pentru a îi învăța. Lucrarea Aloha arată că nu avem nevoie de atât de multe date pe cât am presupus pentru a construi robotică convingătoare. Pentru consumatori, eu cred că suntem încă la câțiva ani distanță de aceste implementări. Locul mai important pentru robotică va fi în spatele scenei, în medii mai industriale” , a adăugat acesta.

Siguranța, o prioritate în dezvoltarea roboților

Cu accent pe siguranță, 1X, o companie de robotică susținută de OpenAI, a lansat un videoclip care îl prezintă pe noul său umanoid, Neo.

„Siguranța este piatra de temelie care ne permite să introducem cu încredere Neo Beta în case, unde va colecta feedback esențial și își va demonstra capacitățile în contexte reale”,  a declarat Bernt Børnich, CEO al 1X.

Roboții umanoizi, atracția CES 2025

Roboții umanoizi au fost prezenți în masă la Consumer Electronics Show (CES) 2025, unde și-au prezentat  capacitățile avansate. Printre modelele remarcate s-au numărat:

Apollo de la Apptronik, un robot umanoid capabil să ridice greutăți mari și să ajute la asamblare.

Aria de la Realbotix, un sistem modular care promite să permită oamenilor să își construiască proprii lor roboți.

Aria de la Realbotix, a apărut într-un moment în care 44% din generația Z susțin că ar putea să se îndrăgostească de un chatbot sau de o inteligență artificială. Acest lucru sugerează că viitorul lui Aria ar putea fi începutul relațiilor sintetice pentru tânăra generație.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.