Raport. Românii își doresc un salariu cu aproape 35% mai mare decât cel pe care îl au în prezent

salariu, bani, lei Sursa foto: Știrile Pro TV

Există un decalaj semnificativ între veniturile reale ale lucrătorilor din România și așteptările acestora în ceea ce privește o remunerație echitabilă, arată un studiu realizat de compania multinațională de cercetare a experienței clienților 4Service Group. În timp ce venitul mediu real al respondenților este de 4.349 de lei pe lună, salariul dorit este în medie de 5.823 de lei. Altfel spus, diferența dintre nivelul actual și cel așteptat de remunerare ajunge la 34%.

În acest context, rezultatele sondajului arată că mai mult de jumătate dintre români (53%) intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni. Acest lucru indică un nivel ridicat de mobilitate și dinamism pe piața muncii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Atunci când vine vorba de alegerea unui loc de muncă, lucrătorii români iau în considerare o serie de factori externi și interni care le modelează preferințele și procesul decizional. Studiul realizat de 4Service face lumină asupra priorităților cheie care îi ghidează pe români în alegerea carierei.

Dintre factorii externi, cei mai importanți sunt un salariu stabil împreună cu plăți suplimentare (63% dintre respondenți), un echilibru între viața profesională și cea personală (41%) și un program flexibil sau posibilitatea de a lucra la distanță (35%).

În ceea ce privește motivația internă, pentru majoritatea românilor, rolul cheie este jucat de securitatea și stabilitatea la locul de muncă (54%), recunoașterea contribuției și a valorii lor ca angajați (44%), satisfacția personală a muncii și sentimentul de semnificație a acesteia (42%). În plus, absența presiunii excesive și a stresului este un factor important pentru 34% dintre respondenți.

În era tehnologiei digitale, nu este surprinzător faptul că majoritatea românilor folosesc resursele online pentru a căuta locuri de muncă vacante. Cele mai populare site-uri sunt ejobs (74% dintre respondenți) și bestjobs (64%). În același timp, metodele tradiționale, cum ar fi recomandările de la prieteni și cunoștințe (30%) sau presa locală (10%), rămân, de asemenea, la mare căutare.

Studiul a fost realizat în rândul populației active din țară cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, prin metoda interviului online (CAWI) în perioada februarie-martie 2024.

Portretul demografic al participanților la studiu. Dintre respondenți, 3% aparțin grupului de vârstă 18-24 de ani, 21% grupului de vârstă 25-34 de ani, 39% grupului de vârstă 35-44 de ani, 25% grupului de vârstă 45-54 de ani și 12% grupului de vârstă 55-64 de ani. În ceea ce privește sexul, 58% dintre respondenți sunt femei, iar 42% sunt bărbați.

Majoritatea participanților la studiu (77%) sunt căsătoriți sau trăiesc cu un partener, în timp ce 22% sunt necăsătoriți. 52% dintre respondenți au copii minori care locuiesc cu ei. Venitul mediu al gospodăriei este de 4.349 lei pe lună.

În ceea ce privește ocuparea profesională, respondenții reprezintă o varietate de domenii. Cele mai frecvente dintre acestea sunt comerțul cu amănuntul, ingineria, educația, producția și logistica, IT, finanțele și câteva altele. 8% dintre respondenți lucrează cu normă întreagă, 84% lucrează cu jumătate de normă, iar 1% ocupă poziții de conducere ca manageri sau directori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.